Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nytt svettigt val

/

Blir det ett nytt 1979 i valet 2010? Ja, att döma av opinionsmätningarna, som Synovates i helgen.

Annons

Där var skillnaden mellan blocken bara 3,6 procentenheter i vänsterblockets favör. För ett år sedan var ledningen 15 procentenheter.
I valet 1979 vann borgarna majoritet i riksdagen för andra gången i rad på över 40 år. Det var oväntat eftersom S och VPK hade haft stor ledning i opinionsmätningarna i två år fram till oktober 1978. Då avgick den borgerliga trepartiregeringen på kärnkraften.
Sen bildade FP-ledaren Ola Ullsten regering med bara egna partiet som underlag. Det kunde han göra eftersom C och S tillät det. För S sänkte det partiets vinstchans i valet 1979. Före oktober 1978 låg S på 50 procent.
Efter framsläppandet av FP-regeringen sjönk S-stödet, med drygt tre procentenheter. Ytterligare tre procentenheter förlorade S efter kärnkraftsolyckan i Harrisburg i början av 1979 och var tillbaka på 43-procentsnivån från valet 1976. Det blev valresultatet även 1979. Borgarna vann valet med ett riksdagsmandats marginal.
Borgarna fick även draghjälp av medierna i valet 1979. Det liknar läget i dag.
En orsak till att det gått bra för borgarna det senaste halvåret är ju att de gynnas i medierna. De dominerar nyheterna vad gäller förslag. Och granskning av regeringen är svag, trots att den låter Sverige sjunka djupare ned i krisen. Oppositionen, främst S och ledaren Mona Sahlin, granskas däremot hårt trots att de inte har regeringsmakten.
Här finns delvis förklaringen till S-tappet det senaste halvåret. När S i höstas gick ihop med MP och uteslöt V mötte det en motreaktion från S-leden. Sedan gick S ihop med även V utöver MP. S fick då kritik för att anpassa sig till MP och släppa in V i regeringsbildarvärmen.
S tappade, likt hösten 1978, drygt tre procentenheter.
Mycket av borgarnas upphämtning, sedan sommaren i fjol, beror dock på att borgare som varit osäkra gått tillbaka till Reinfeldts fadershus. Om det räcker för att åstadkomma ett 1979 i valet 2010 återstår att se. S+MP+V-trion är härmed varnad.

Mer läsning

Annons