Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Och patientsäkerheten är god?

/
  • Det råder akut platsbrist på många förlossningsavdelningar, inte minst i Gävle.

Tänk efter före – innan du bestämmer dig för att bli gravid. Så drastiskt måste rådet bli till de kvinnor som tänker sig föda barn i den rådande svenska förlossningsvården.

Annons

För varningssignalerna lyser rött. Trots att ledning och verksamhetschefer med stoisk uthållighet hävdar att patientsäkerheten inte är hotad finns starka skäl till oro.

Arbetarbladet rapporterade på måndagen om en händelse som bör få våra politiker att inse att de måste ta situationen i förlossningsvården på allvar: en kvinna larmar ambulans, hon väntar tvillingar och vattnet har gått. Hon är bara i vecka 31, det vill säga åtta veckor före beräknad födsel. Men hon får veta att förlossningsavdelningarna i Hudiksvall, Sundsvall och Gävle är fulla. Hon får inte plats. Ambulansen kör söderut, mot Falun, Uppsala, Västerås. Men, då meddelas att även där är förlossningsavdelningarna fulla. Ambulansen vänder tillbaka mot Gävle. Ställer sig i garaget på akuten, då har kvinnan två minuter mellan värkarna. Förslaget är nu att kvinnan ska ta helikopter till Stockholm och föda där. Så, till slut kommer beskedet att kvinnan trots allt får tillåtelse att föda på Gävle sjukhus. Då har kvinnans skjutsas runt i 90 minuter.

Det här är en fruktansvärd situation. För kvinnan, för ambulanspersonalen, för förlossningspersonalen, och för trovärdigheten för den svenska förlossningsvården.

Trovärdigheten ökar inte särdeles med tanke på att barnmorskorna på Gävle sjukhus tidigare denna sommar har varnat för patientsäkerheten på grund av den höga arbetsbelastningen. En varning som sjukhusledningen mer eller mindre viftade bort, och i stället skyllde situationen på att det "skurit sig" mellan barnmorskorna och ledningen. "Kvinnorna i vår region kan absolut känna sig lugna", sade Ingela Högerås, tf verksamhetschef för kvinnosjukvården i länet, till Arbetarbladet i samband med barnmorskornas kritik.

Men, nu är vi alltså i den situationen att det råder akut platsbrist på våra förlossningsavdelningar. Som synes ovan, inte bara i Gävleborg, utan i en stor del av landet. Våra barnmorskors arbetsmiljö är under all kritik. Många gånger hinner de inte ta rast på en hel dag, de beordras in på övertid, och kallas in under sina semestrar. Detta enligt det öppna brev som barnmorskorna skrev som svar till sjukhusledningen. Så hur trovärdigt är allt tal om den goda patientsäkerheten?

Det finns en viktig skillnad mellan att vara kontorsråtta och att vara ansvarig för medmänniskors liv och hälsa. Trötta och utarbetade journalister kan göra fel, det är beklagligt och pinsamt när sådant sker, men inte livsavgörande. Trötta och utarbetade barnmorskor får helt enkelt inte göra fel.

Vi måste göra omprioriteringar. Förlossningsvården måste få de resurser den kräver. Det måste finnas plats för kvinnor att föda, det måste finnas tillräckligt med välutbildad och utvilad personal. Frågan måste upp på den politiska dagordningen. Vi har råd med en säker och god förlossningsvård. Vi måste ta oss råd.

Mer läsning

Annons