Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Olofsson och orättvisan

När man är ung är man ofta tacksam om någon vill anställa. Det är inte den bästa förutsättningen för att kräva sin rätt.

Annons

Det som framstår som rimligt vid 18 framstår ofta som vansinne vid 30. Det är inte heller alltid lätt att överblicka de långsiktiga konsekvenserna när man är 18, som vad prutmån på arbetsinsatsen i unga år får för resultat senare i arbetslivet. Eller hur det påverkar pensionen.

Därför är det kanske inte heller så konstigt att 91 procent av de 830 ungdomar i åldern 18–25 år som Centern frågat svarar att de kan tänka sig lägre lön för sitt första jobb. Som man frågar får man svar.

Frågan är dock hur många som skulle svara ja på Centerns fråga om följdfrågorna skulle handla om huruvida samma ungdomar även skulle vara intresserade av svagare löneutveckling resten av livet och en lägre pension.

Första jobbet är viktigt. Det är också svårt att få. Men även om det är svårt att få betyder det däremot inte att det är en bra idé att pruta på sin ingångslön. Ingångslönen är viktig. Den sätter trots allt nivån för den framtida löneutvecklingen. Och den som prutar på sig själv och sin arbetsinsats från första dagen riskerar också tvingas göra det resten av livet. Vilket får konsekvenser för både individen och kollektivet. Men det är knappast information som bifogas i en enkät signerad Centern.

Centern har länge propagerat för olika lösningar som alla syftar till en och samma sak; att göra unga vuxna till ett låglöneproletariat.

Landets unga behöver onekligen arbeten.

Men de behöver däremot inte Centern och deras låglönedrömmar.

Mer läsning

Annons