Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Om att kryssa sig fram

Det finns en skillnad. När vi sitter där slås jag av det. Jag har träffat Anna Hedh i parlamentet tidigare under mandatperioden, och den här gången finns en större pondus i hela hennes framtoning. Hon har kryssat sig fram till sin plats. En andra gång.

Annons

Att bli inröstad i parlamentet räcker inte för att bli parlamentariker på riktigt. Det är något man lär sig att vara. Det tar tid att arbeta sig in. Det tar tid att skapa kontakter, allianser, att lära sig den politiska kulturen i ett parlament där vitt skilda politiska traditioner och människor av olika bakgrunder möts för att fatta gemensamma beslut.

Anna Hedh har hittat sin plats i parlamentet och i partigruppen. Knappast en lättvunnen plats som enda svenska socialdemokratiska EU-kritiker eftersom politiken på vissa sätt inte är helt olik skolgården. Grupptrycket finns där när det handlar om röster och majoriteter.

Men Anna Hedh har stått på sig, röstat efter mandatet hon fick efter väljarna i stället för att i alla lägen rösta med partigruppen. Och vunnit respekt för detta. 2007 blev hon exempelvis framröstad som årets parlamentariker i hälsofrågor av sina kollegor i parlamentet för sitt arbete med alkoholpolitiken.

EU-kritikern Anna Hedh talar om en utveckling som oroar, där EU ges mer makt genom Lissabonfördraget och allt för få är medvetna om vad maktförskjutningen handlar om. Inte heller tycker hon Sverige är nog bra på att implementera EU-politiken i vardagen, trots att mellan 60–70 procent av de kommunala besluten enligt henne har sin grund i EU-beslut. Det politiska samtalet är tämligen EU-befriat i Sverige och medierna, de rapporterar inte i samma utsträckning som sina Europeiska kollegor. Och så länge det ser ut så är EU ett stort odemokratiskt projekt enligt Hedh.

Kanske handlar Sveriges påtagliga ointresse för EU om att Sverige till skillnad från exempelvis ursprungsmedlemmarna inte behövde EU när vi gick med, säger Hedh.

Efter fem år kan Hedh konstatera att partipiskan inte är lika hård i EU som i till exempel riksdagen. Därför blir också person viktigt i parlamentet. Synen på EU skiljer sig åt mellan kandidaterna ifråga om vilken typ av EU vi skall ha och till vad vi skall använda EU.

Varje röst gör skillnad.

– Hade de där människorna som kryssade in mig i parlamentet avstått från att rösta hade jag inte suttit här, säger Hedh.

Samtalet är över. Anna Hedh tackar för sig och promenerar ut från pressbaren där vi suttit. En politiker som kryssades in i parlamentet. Och lyckats kryssa sig fram till inflytande i parlamentet på det mandatet.

Mer läsning

Annons