Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Om människan

/

Om människan hade vetat hur fri hon är, så hade hon darrat som en hund inför en jordbävning. Du bör inte färdas långt för att finna ett mirakel, ty det finns inom dig. Den mest spridda sjukdomen i världen i dag är ensamhet och mot den finns inte medicin eller vaccin.

Annons


En av tre människor i världen i dag är statistiskt sett antingen kines, indier eller afrikan. Du har inte bestämt var och när du föds och vem som är din fader och moder. Dessa humanistiska axiom kan ingen med rätta bestrida och förneka och de är initialen till det mänskliga livet.

Alla barn är fullkomliga i sig och de kan inte göras större eller mera värdefulla genom ära, berömmelse eller pengar. Varje människa existerar i endast ett exemplar och när hon är borta kan hon inte ersättas av någon annan.

Alla levande varelser i världen delar på vatten, luft och jord och dessa kan inte bytas ut. Ingenting kan ersätta syret i människans hjärna och ingen kan leva utan vatten en längre tid. Om sammansättningen i luften som vi andas ändrades för mycket, skulle vi inte kunna existera på Jorden. Avståndet mellan solen och klotet där vi lever tolererar inte några större förskjutningar.

Människans hjärna väger ungefär 1 400 gram. Den har skapat alla maskiner, böcker, konstverk, byggnader och uppfinningar i världen. Ordet är fullkomligt viktlöst, men det har aldrig varit viktigare än vad som det är i dag. Påven i Vatikanstaten, den amerikanske presidenten och talmannen i alla riksdagshus och parlament klarar sig inte utan det.

Christer Fuglesang har färdats en nanosekund ut i evigheten med hjälp av en maskin och försynen, men van Gogh, Rembrandt, Astrid Lindgren och Carolina Klüft klarade sig med hjälp av kroppen och en själ som var fullkomligt viktlös.

Allting som gör dig, mig och oss till människor väger och kostar ingenting. Dessa kvaliteter är helt immuna mot varje form av teknologiska uppfinningar. Inga maskiner i världen kan ersätta människan när hon längtar, önskar och beter sig mot andra individer.

Om du mister ordet i tal och skrift, så definieras du i förhållande till det som du saknar och inte längre har i din makt. Ordet färdas med ljusets hastighet trettio tusen mil i sekunden. Det ligger blickstilla på ett papper och väntar på din blick. Genom människans öga uppstår det från döden.

Nobelpristagare i fysik, kemi och medicin kan inte förklara kärlek, skratt, gråt, glädje och sinnlighet. Den mest avancerade datorn i världen kommer aldrig att bli förälskad, gifta sig, sörja eller längta. Det gäller i dag och i all framtid. Det är ingen brist, utan en seger för den gåtfulla och märkliga människan.

Det mänskliga ögat förmår inte ta in och återge verkligheten utan hjälp av hjärnan. Handen, foten, nervcellen och synapsen är mästerliga i sig och kan aldrig i en fullgod mening ersättas av en robot. Varje sekund av ditt vakna och sovande dygn pågår ett tystlåtet och mirakulöst universum innanför din hud som du inte behöver ägna en tanke så länge det fungerar.

Inte förrän du mister din syn, hörsel eller en hand och ett öga blir du varse vad du burit i ditt liv utan att ägna dessa organ och kroppsdelar särskild många tankar genom åren.

När statsministern, landsorganisationen och den verkställande direktören på det multinationella företaget beklagar det höga skatteläget, arbetslösheten och finanskrisen säger de inte ett enda ord om att den mänskliga intelligensen och närheten mellan nationerna aldrig varit mer påtaglig och hoppfull än just nu.

Jordklotet är en stor vridscen och den sätts i gång och behåller sin rörelse utan att människan behöver lyfta ett finger och anstränga sig det allra minsta, men varje krig och fredlig överläggning som berör denna värld är beroende av den mänskliga viljan och handlingen.

Den osynliga verkligheten är alltid och överallt mera väsentlig och avgörande för den mänskliga sam- och framtiden än vad den synliga är. Det är mitt budskap i denna tidnings ledare på självaste julafton.

Nu kan du läsa ordet, men dessförinnan hade du inte den blekaste aning som vad som väntade ditt öga och din hjärna.

Björn Ranelid

Mer läsning

Annons