Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Om räntan

Annons

Riksbanken höjde reporäntan igår. Inte så roligt för den med bostadslån. Men trots det ett gott tecken.

Ingen hade heller egentligen förväntat sig något annat än en höjning av Reporäntan. Svensk ekonomi fortsätter att återhämta sig, inte längre lika snabbt, men prognosen framöver är trots det positiv, både ifråga om ekonomisk utveckling och återhämtningen på arbetsmarknaden. Vilket kräver en räntehöjning för att dämpa inflationsrisken.

Riksbankens beslut handlar dock inte bara om hur det ser ut i Sverige, hänsyn tas även till omvärldshändelser som påverkar vår egen ekonomi. Den ekonomiska krisen i Grekland och en svagare återhämtning än väntat i USA är två av de faktorer som kan komma att påverka höjningstakten framöver.

Den tidigare rekordlåga räntan var ett undantag, föranledd av en ekonomisk kris utan tidigare motstycke. Den som hoppades på att det ränteläget skulle bestå någon längre tid hoppades på alldeles för mycket. Den som tar ett bolån måste kontrollera att det finns utrymme i den egna ekonomin för räntehöjningar.

Att vi nu går mot en allt högre ränta innebär dock trots allt att Sverige som helhet gör allt bättre ifrån sig. Statsfinanserna stärks, svensk industri tuffar på och fler kommer i arbete. Det påverkar även i slutändan hushållens ekonomi positivt, även om bolånekostnaderna förvisso ökar.

Mer läsning

Annons