Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Önskar ett vänligare samhälle”

/

Annons

Vad är politik för dig?

– Allt. Min morfar jobbade på Sandvik i slutet av 1800-talet, han deltog i storstrejken 1908. Det var mycket politikprat med morfar. Han var med och startade fackförening trots att det var förbjudet, August Palm var där och talade. Även min pappa var aktiv i facket på Sandvik under 1950-talet. Politiken kom med modersmjölken. Men min mamma och mormor var inte politiskt intresserade alls.

Vilken är den viktigaste politiska frågan?

– När det blev rösträtt för alla. En människa, en röst. Och så barnomsorgen. Det var ett otroligt stort steg. I dag är den viktigaste frågan den ekonomiska fördelningspolitiken som är under all kritik.

Hur har ditt liv sett ut under de senaste fem åren?

– De senaste åren har varit de bästa. Jag arbetade på en bra skola och hade lika kul på jobbet som hemma. Som pensionär trodde jag att jag skulle få vara ledig, men jag har väl aldrig haft så mycket att göra som nu. Jag är friskvårdsansvarig på PRO i Åmot, gympaledare och cirkelledare för en bokcirkel. Bland annat.

Tror du att politiska beslut har inneburit något för just dig?

– Tror? Det är bevisat. Tror du att min morfar någonsin trodde att jag skulle bli akademiker? Eller att min son skulle bli civilingenjör? Och utbyggnaden av barnomsorgen, den känner jag mig faktiskt delaktig i. Det är klart att politiska beslut betyder något för hur människor har det.

För vilka tror du att den förda politiken har haft störst betydelse?

– De som redan har det ganska bra har den här senaste mandatperioden fått det bättre. Man är ju sig själv närmast, men jag hoppas att alla människor ska få samma möjligheter. Det betyder inte att man ska ha det likadant. Jag tycker till exempel inte att alla ska ha samma lön. Men ett samhälle med stora klyftor är ett dåligt samhälle. Det är något som måste åtgärdas genom politiska beslut.

Vad skulle du vilja förändra i Sverige?

– Först och främst att människor får klart för sig att shopping, märkeskläder och den senaste köksinredningen inte betyder att man är en lycklig människa. För det andra skulle jag vilja öka kunskaperna när det gäller mat och miljö.

Har du fått mer i plånboken under de senaste åren?

– Nej, jag märker nästan ingen skillnad. Jag har det jag behöver.

Hur ser du på din egen framtid?

– Bra, om jag får ha det som jag har det nu får jag vara väldigt nöjd. Naturligtvis hoppas jag på att få vara frisk.

Vilka drömmar har du?

– Jag önskar att samhället ska bli vänligare mot människor, djur och natur. Landskapet har förändrats mycket sedan jag var ung. Många myrar och gammelskogar har försvunnit. I stället gödslar, förädlar och besprutar vi. Skogen ger mycket pengar och i dag är det penningen som styr.

Om du hade makten att bestämma om statsbudgeten, hur skulle du prioritera?

– Jag skulle ta bort det femte jobbskatteavdraget direkt. Jag skulle satsa på skola och omsorg, och naturligtvis mer på miljön. I dag fattas det folk inom sjukvården, omsorgen och skolan, så jag skulle sätta dit mer folk och satsa på forskning inom miljön.

Mer läsning

Annons