Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Överlevnadssvenskarna är för få

Arenagruppen har lämnat förslag till regering om att införa medborgartjänst för alla medborgare mellan 18-24 år.

Annons

Det är ett på många sätt tilltalande förslag. Och ett samhällsinstrument som i ett Sverige som inte varit i krig på 200 år framstår som mycket viktigare än värnplikt.

Medborgartjänst skulle öka svensk krisberedskap. Medborgartjänst skulle också göra svenskarna bättre rustade att hantera krissituationer de själva hamnar i.

Medborgartjänst skulle, i den utformning som föreslås, dessutom innefatta alla medborgare, i stället för som tidigare med den allmänna värnplikten, endast män. Det i sig skulle vara jämställdhetsfrämjande, men också integrationsfrämjande i bred mening, eftersom det skulle föra samman människor av olika bakgrund. Tidigare fyllde skolan denna funktion, men genom det fria skolvalet och friskolereformen har tyvärr skolan blivit till en plats för segregering.

I takt med att möjligheterna att framleva våra dagar utan att någonsin behöva konfronteras med andra än de som delar och bekräftar vår egen världsbild ökat, är medborgartjänst en tilltalande tanke med en både praktisk och social funktion.

Det finns dessutom skäl att oroa sig för svenskens beredskap. Vi lever i en region i världen förskonad från större naturkatastrofer, vår överlevnadsförmåga sätts sällan på prov, och det innebär också att vi som kollektiv är illa förberedda för svårare krissituationer.

Alldeles för många svenskar är inkapabla att ta hand om vare sig sig själva eller andra i en nödsituation, eller förhindra att nödsituationer uppstår. Årligen rings exempelvis onödiga samtal till fjällräddningen från fjällvandrare, föranledda av brist på kunskap och packning. Lage Woutilainen vid polisen i Kiruna, illustrerade detta väl i en intervju med Utemagasinet 2010, i vilken han bland annat berättade om utryckningar på grund av att "turister fått panik av att ramla i det iskalla fjällvattnet, som om de varit oförberedda på att man blir blöt och kall och måste byta om till torrt för att få upp värmen."

Det finns all anledning för regeringen att överväga att göra verklighet av medborgartjänst.

Mer läsning

Annons