Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

På tiden, Andersson

Annons

Så gick en lättnadens suck genom Sverige, bland alla de som förespråkat att regeringen skall kasta den blöta filt över den ekonomiska politiken kallad överskottsmålet. Under tisdagen hände det nämligen slutligen.

Vad beskedet om ett slopat överskottsmål innebär, är förbättrade förutsättningar för en mer expansiv finanspolitik, vilket i klartext betyder framtida utrymme för välbehövliga samhällsinvesteringar. För även om det finanspolitiska ramverk som tillkom i samband med 90-talskrisen tjänade Sverige väl under lång tid, har den blivit till en politisk tvångströja där överskottsmålet blivit överordnat snart sagt allt annat.

Men även om dagens besked är positivt, krävs mer än ett slopat överskottsmål för att åstadkomma förändringar. Staten borde låna för att investera, men det verkar regeringen ställa sig fortsatt avvaktande till. Statens inlåningsränta är rekordlåg. Att låna till investeringar är inte oansvarigt, det är en ansvarstagande politik som möjliggör en restaurering av Sverige. Den borgerliga regeringen främsta framgång, är på många sätt att man lyckats låsa in socialdemokratin i borgerliga politiska ramar och en politisk debatt med en snäv definition av detta med ansvarstagande.

När regeringen nu slopar överskottsmålet, ökar utrymmet framöver för att investera i det gemensamma, i allt det som bygger ett starkare Sverige, i järnvägar, forskning, utbildning, bostäder och därmed också arbetstillfällen.

LO har under lång tid pekat på behovet av att frigöra sig från överskottsmålet, för att skapa fler arbetstillfällen genom en mer expansiv finanspolitik. Konjunkturinstitutet har länge flaggat för att Sverige, om vi bibehåller nuvarande överskottsmål, måste höja skatterna för att klara personaltätheten i välfärden. Att slopa överskottsmålet är det bästa besked regeringen kunnat ge. Det är också det enda besked som ger regeringens ambitioner om en fungerande välfärd någon som helst trovärdighet.

För hade man inte slopat överskottsmålet, hade det inte funnits någon möjlighet att på lång sikt ens upprätthålla dagens personaltäthet inom vården, skolan och omsorgen. Och det skulle göra oss alla fattigare. För när det offentliga fallerar, måste individen träda in, och de som oftast gör det, är kvinnor. Det betyder också att dagens besked rörande överskottsmålet är feministisk politik.

Tisdagens besked, är helt enkelt ett viktigt steg på vägen mot ett annat Sverige.

Mer läsning

Annons