Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Partierna får IG om skolan

/

Vad vill väljarna på skolområdet? Det försöker Lärarnas riksförbund besvara genom en undersökning där tre tusen väljare tillfrågats.

Annons

 Resultatet publicerades i går i Dagens Nyheter i en debattartikel av organisationens företrädare Metta Fjelkner.

Mätningen är en väckarklocka för partierna. De och väljarna tycker nämligen olika i flera frågor. Några är:

Friskolor. Som reglerna är nu kan de gå med vinst. Ägarna kan göra hur de vill med vinsten. En majoritet på tre av fyra väljare vill stoppa de vinsterna. Även bland M- och FP-väljare, vars partier är positiva till friskolor, vill tre fjärdedelar att friskolornas vinster ska gå tillbaka till skolverksamheten eller till kommunerna.

Apropå kommunerna är de huvudmän för skolan sedan 20 år. De flesta väljare vill ändra på det. De vill att staten ska ta större ansvar. Trots det vill fem av riksdagens partier, alla utom FP och V, ha kvar nuvarande systemet med kommunerna som huvudmän.

Vad gäller betygen vill 67 procent av väljarna ha betyg från årskurs 6 eller tidigare. Även bland socialdemokrater anser en majoritet det. Här ser vi nog effekten av en mångårig kampanj från borgerligt, främst folkpartistiskt, håll om att betyg är något positivt. Också faktumet att betyg inte problematiserats ger effekt i siffrorna. Betyg kan ju lätt bli ett mått som mäter kunskap i att gå i skola. Alltså att snabbt läsa in något och tömma det på prov och glömma det. Mycket fångas inte upp av betyg, som är ett trubbigt instrument.

Ska man tro på allt i undersökningen? Svaret är både ja och nej. Det är tydligt att väljarna har andra åsikter än partierna i många skolfrågor. Väljarna är mer kritiska mot friskolornas generösa regler för vinster än vad många partier är.

Vidare är väljarna mer än partierna inne på att staten måste få en centralare roll för skolan. När kommunerna har huvudansvaret blir det lätt så att skolan drivs så billigt som möjligt, vilket kan gå ut över utbildningens kvalitet. Elever får då svårt att nå målen för undervisningen.

Regeringen bör ta till sig den stora viljan bland väljarna att staten borde göra mer för skolan. Detta genom att skjuta till mer pengar så att kommunerna inte behöver skära ned på skolans område.

 

ROBERT SUNDBERG

Mer läsning

Annons