Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Partiet som hotar demokratin

Annons

Valsedlar för Sverigedemokraterna.

Tänk dig följande: Socialdemokraternas Morgan Johansson (eller Moderaternas Beatrice Ask, beroende på vilken av dem du har mest förtroende för) skriver en uppdatering på Facebook som går ut på att asylsökande inte har rätt att vara i Sverige, och därför inte borde få demonstrera för sina rättigheter, i stället bör de låsas in. När detta ifrågasätts så kommer Socialdemokraternas Carin Jämtin (alternativt Tomas Tobé) till undsättning och förklarar att det är en fullt rimlig slutsats, att asylsökanden verkligen bör låsas in.

Det här hade varit ett helt otänkbart scenario, för alla seriösa partier i Sveriges riksdag, men det här handlar inte om vilket parti som helst. Det handlar om Sverigedemokraterna.

Sverigedemokraterna är ett parti vars partiföreträdare kan säga eller göra i stort sett vad som helst, utan att deras sympatisörer ens rycker på axlarna.

Bakgrunden till partiets rättspolitiske talespersons, Kent Ekeroth, facebookuppdatering enligt ovan var en demonstration mot den nya asyllagen som ägde rum utanför riksdagen i förra veckan. Demonstrationen samlade många asylsökanden, som med oro ser på den nya lagen som bland annat innebär att temporära uppehållstillstånd införs och anhöriginvandringen skärps. Det här irriterade Ekeroth så pass att han postade en uppdatering enligt ovan, med inledningen: "Rätt avskyvärt att asylsökande tar sig friheten att säga till Sverige vad vi borde göra eller ej. Som om de har en rättighet att vara här".

Sverigedemokraternas rättspolitiske talesperson, Kent Ekeroth, tycker inte att asylsökanden ska ha rätt att demonstrera, däremot bör de låsas in.

Att människor som vistas i Sverige har rätt att demonstrera och ge uttryck för sina åsikter är reglerat i den svenska grundlagen (Regeringsformen kap 2 § 4). Det är också en frihet vi måste vara oerhört rädda om. För det handlar om att värna demokratin.

Att höga toppar inom Sverigedemokraterna lyfter rösten för att inskränka våra demokratiska rättigheter är inte något nytt. Det sker gång på gång. Det har handlat om höga företrädare som anklagar den svenska journalistkåren för att vara ”nationens fiender", och därmed vill begränsa yttrandefriheten och tryckfriheten, om företrädare som förklarar att partiet om de får makten ska avsätta myndighetschefer och önskan att begränsa den fria kulturen.

Men det allra värsta, det är den allt mer långtgående normaliseringen av partiet, och av partiets idéer. Och det har gått snabbt. Vi har gått från att vara ett samhälle där rasism och fascism är något absolut otänkbart via vägen där rasism kanske inte riktigt är så farligt – till ett samhälle där rasism kan vara något som till och med kan vara nyttigt i vissa fall. "Lite rasism har väl ingen dött utav?". Jo, det är precis det människor har gjort. Och gör. Hatet breder ut sig. Hatet mot de andra. Och vi har låtit det ske.

Vi måste se den farliga utvecklingen i att normalisera Sverigedemokraterna och deras politik. Ett samhälle där ett parti som Sverigedemokraterna får makten är ett mycket farligt samhälle. Vi har alla en gemensam uppgift att motverka en sådan utveckling. Det kan vi bara göra genom att ta avstånd mot rasism, vända normaliseringstrenden och stå upp för självklarheter som allas lika värde och demokratiska rättigheter. Rätten att demonstrera har alla och envar. Såväl asylsökanden som Sverigedemokrater. Att begränsa den rätten är att såga av en av demokratins viktigaste grenar.

LÄS ÄVEN: "Att leda ligan över anmälda våldtäkter är något bra"

Mer läsning

Annons