Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pengar och principer

/
  • Hycklare? Kommunens ledare, Marita Engström (V), Per Johansson (S), Carina Blank (S) och Roger Persson (MP) tycks vara redo att spara pengar på bekostnad av principen om rätt till heltid.

Det är svårt att inte kalla Gävles rödgröna ledning för hycklare just nu.

Skälet är sparkraven som lett till att kommunens ledning nu tycks vara redo att spara pengar på bekostnad av principen om rätt till heltid.

Annons

För att spara 9 miljoner finns nu planer inom omvårdnadsnämnden på att lägga ut hemtjänst och gruppbostäder på entreprenad. En nyhet som onekligen väcker frågan om hur det kan komma sig att kommunens verksamhet är så mycket dyrare än den privata.

Så enkelt är det dock naturligtvis inte.

Vad det hela handlar om är bland annat det faktum att Gävle kommun har som princip att erbjuda de som vill heltidstjänst. De privata aktörerna är förvisso effektiva i så mån att de fördelar sin personal i enlighet med behovsmässiga toppar och svackor, med högre personaltäthet under exempelvis morgon och kväll och en glesare bemanning under lågintensiva perioder. Men för att kunna göra detta krävs timvikarier och anställningar som inte motsvarar heltid.

Därför innebär också en entreprenadlösning att kommunen köper sig fri från sin princip om att den som vill skall kunna arbeta heltid även inom omsorgen. Vilket är en alldeles för viktig princip för att tillåtas gå ett sådant öde till mötes.

Majoriteten av landets deltidsanställda är kvinnor, ofta inom just vård och omsorg. I takt med att sjukfrånvaron steg med början under 1990-talets slut och rekryteringsproblemen till sektorn ökat har många kommuner givit sig i kast med att försöka förbättra arbetsvillkoren inom vården och omsorgen för att göra yrkena mer attraktiva. Detta i ett försök att säkra de omfattande rekryteringsbehov som vår demografiutveckling kommer resultera i.

Därför är beskedet från Gävle kommun beklämmande. I vissa fall är principfasthet av ondo. Men i det här fallet handlar det om en nödvändig princip som bör stå fast, inte kringgås, för att över huvud taget kunna tillgodose de rekryteringsbehov som komma skall.

Men även om det hela framstår som ryggradslöst är Gävle kommun inte ensam syndabock. Vi befinner oss i en lågkonjunktur som minskat det kommunala skatteunderlaget. Statsbidragen har även de minskat under den borgerliga regeringen och därför är de kommunala sparbetingen nödvändiga.

Men det betyder däremot inte att Gävle bör försaka sina principer för lösningar som må vara lönsamma på kort sikt. Men riskerar skapa omfattande framtida problem.

Mer läsning

Annons