Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pensionärspartiet

/

Annons

Jan Björklund hade det inte lätt under vad som skulle vara Folkpartiets dag i Almedalen. Konkurrensen om uppmärksamheten blev nämligen stenhård.

Feministiskt initiativ inledde tisdagen med att elda upp 100 000 kronor för att belysa lönegapet mellan män och kvinnor. Väl investerade kampanjkronor med tanke på det medieutrymme manifestationen köpte i både svenska och utländska medier.

Senare under dagen stal oppositionen effektivt uppmärksamheten från alliansens skolpolitiker nummer ett, Jan Björklund, genom att leverera beskedet om betyg från årskurs sju. En nyhet eftersom oppositionen haft problem att samordna sig på området.

Björklund och Folkpartiet hade där-emot inte några egentliga nyheter med sig till Visby. Mer än att Folkpartiet nu tänker bli pensionärspartiet nummer ett med hjälp av tre garantier för en bättre tillvaro som senior medborgare. Gammal skåpmat och knappast kontroversiella förslag, det hela handlar om rätt till fler maträtter inom omsorgen, om att få gå ut minst en gång per dag och om att få fortsätta bo tillsammans även när bara en av makarna behöver omsorg i form av plats på boende.

Att Folkpartiet väljer att fokusera på landets äldre förvånar inte. Vid valet 2010 utgör pensionärerna 1,7 miljoner röster, det gör de grå tinningarnas charm till en maktfaktor att räkna med, och därför handlar det också om en demografigrupp som det kan visa sig vara lönande att fjäska för.

Pensionärsfrågorna kan vidare också vara en väg in i 40-talisternas hjärtan, en generation som när de nu snart börjar gå i pension kommer ställa höga krav på vården och omsorgen inom en inte allt för avlägsen framtid. Detta inte enbart på grund av det faktum att det handlar om en månghövdad generation.

Till skillnad från dagens unga som vuxit upp i en samtid som ständigt förklarat att de gemensamma resurserna knappast kommer räcka till för att täcka behoven när allt färre skall försörja allt fler har 40-talisterna högt ställda förväntningar på att samhället de byggt upp under åren som arbetsföra också skall kunna tillgodose deras behov när de nu blir äldre. Därför är flirten med pensionärerna ett begåvat politiskt drag och en investering i framtiden, även om väljarrörligheten bland de äldre är lägre.

Genom gårdagens besked kapar Folkpartiet en Kristdemokratisk kärnfråga. En manöver som visar att man inom det borgerliga blocket nu parasiterar på varandras frågor i försöken att vinna väljarstöd.

Mer läsning

Annons