Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pirater rövar röster

/
  • Bild från Piratpartiets EU-valupptakt på Medborgar platsen i Stockholm i april.
Foto: Scanpix

Mätningarna duggar tätt inför valet till Europaparlamentet. I går kom en från Demoskop där 1 000 svenskar hade tillfrågats om hur de rankar åtta valfrågor.

Annons

Bara drygt två procent hade svarat dataintegritet och fildelning. Det var oväntat lågt eftersom det parti som ser ut att överraska i år, Piratpartiet, har dessa frågor som främsta, nästan enda, profilfrågor.

Så gott som alla mätningar av väljarstödet visar att Piratpartiet, med ledaren Rick Falkvinge och främsta EU-kandidaten Christian Engström, får mer än fyra procent. I en mätning från Sifo i lördags noterades 6,1 procent. Det skulle ge partiet ett mandat av 18.

I varje av de tre val som hållits i Sverige till EU-parlamentet har valresultaten överraskat. Små partier i rikspolitiken, som Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Folkpartiet, har lyckats få framgångar. I senaste valet fick Junilistan var sjunde röst.

Väljarna passar på att rösta annorlunda i dessa val, som inte ses som lika viktiga som riksdagsval. Socialdemokraterna, men även borgerliga partier, drabbas av det.

Medierna har påtalat att S i förra valet till EU:s parlament bara fick 24,6 procent och att om S får så lågt stöd igen drabbar det en redan pressad Mona Sahlin.

S har dock tre gånger med två andra S-ledare presterat dåliga resultat i EU-parlamentsval. En orsak har varit att många väljare som stöder S i riksdagsval valskolkar i EU-parlamentsval. Valdeltagandet är nämligen lågt i de grupper där S brukar ha högt väljarstöd i riksdagsvalen, exempelvis LO-medlemmar.

Borgerliga debattörer hoppades fram till nyligen att M skulle bli större än S i valet till EU:s parlament. Men även borgarna har ett uselt EU-valresultat bakom sig 2004, bara 40 procent. Endast 18,2 procent stödde M 2004 mot 26,2 procent i riksdagsvalet 2006.

 

Mer läsning

Annons