Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Politiken på Fälldins tid

ThorbjörnFälldin har avlidit, 90 år gammal. Han var en av de två främsta politikerna i Sverige nästan hela sin partiledartid.

Annons

Fälldin var ledare för Centerpartiet i drygt 14 år på 70- och 80-talen. Ett av det främsta han förknippas med var att han var första borgerliga statsministern på 40 år, efter borgerliga valsegern 1976. Det är den enda efter 1928 då de borgerliga partierna vunnit en majoritet av rösterna och riksdagens mandat.

Fälldins personlighet som lugn, sävlig och folklig kontrasterade mot Socialdemokraternas ledare och statsminister då, Olof Palme. Palme var intensiv, intellektuell, och framstod i tv som aggressiv mot Fälldin.

Väljarna hade i drygt 40 år röstat fram socialdemokratiskt ledda regeringar och statsministrar. De borgerliga partierna var 1932 till runt 1970 splittrade och förmådde inte vinna val (13 valförluster i rad 1932-73!).

Göran Greider: Fälldin var landsbygd

Dessutom hade Fälldins föregångare som centerledare regerat med Socialdemokraterna på 50-talet. Med Fälldin som centerledare lades partiets politik om åt höger.

Centerpartiet hade redan före Fälldin blev partiledare blivit största borgerliga parti med nästan 20 procent i valet 1970. I sitt första val 1973 fick Centerpartiet under Fälldin 25,1 procent. Partiet drog väljare av många skäl. Partiet hade en tydligare borgerlig profil som drog allmänborgerliga väljare. Och partiet hade en landsbygdsvänlig profil vilket ökade dess stöd där det redan var stort.

Och partiet stod för en civilisationskritik, decentralisering och motstånd mot centralstyrning och byråkrati som Socialdemokraterna ansågs stå för.

Partiet var under första halvan av 70-talet ett slags missnöjesparti mot samhällsutvecklingen. När missnöjespartier dök upp i de nordiska grannländerna var Centern, och delvis Moderaterna, de alternativ som fanns att rösta på för de som här var missnöjda med höga skatter samt statlig och kommunal byråkrati.

Den andra saken Fälldin förknippas med är kärnkraftsmotståndet. De tre borgerliga riksdagspartierna hade olika åsikter om kärnkraften inför valet 1976. Det största av dem, Centern, var emot medan Folkpartiet och Moderaterna var för.

De tre regeringspartierna lyckades aldrig ena sig om kärnkraften och deras regering sprack hösten 1978.

Efter1976 går det utför för Fälldins parti med allt lägre väljarstöd. Men de borgerliga lyckades behålla majoriteten i riksdagen med ett mandat i marginal ivalet 1979 och Fälldin blir statsminister i tre år till, först för en trepartiregering och efter våren 1981 i en två partiregering efter att Moderaterna lämnat regeringen på skattefrågan.

Fälldins parti gjorde ett hyfsat val 1982 på 15,5 procent. Men i valet 1985 gick det sämre, trots valsamverkan med Kristdemokraterna.

Centerpartiets valberedning föreslår i slutet av 1985 inte omval av Fälldin som partiledare. Han avgår med omedelbar verkan. Fälldins partiledargärning var över. Nu, drygt30 år senare, har han gått bort, som det brukar heta.

Mer läsning

Annons