Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Politiker ska inte köpa konst

Annons

I dag fattade Växjö kommuns kultur- och fritidsnämnd beslutet att inte köpa in den omdiskuterade skulpturen på den så kallade tanten med handväskan. I nämnden var det bara Socialdemokraterna som röstade för inköpet. Skulpturen är baserad på ett fotografi taget under 1980-talet då en nazistdemonstration jagades bort från innerstaden. I fotografiet blir en nazist slagen i huvudet av en 38-årig kvinna.

Det är en märklig sak att nämndpolitiker lägger sin tid på att köpa in konstverk. Vi skulle aldrig tillåta sådan detaljstyrning inom andra områden. Det vore absurt om utbildningsnämnden bestämde vilka läroböcker som ska delas ut till grundskolans elever. Sådana beslut ska fattas av pedagoger och professionella.

Vill man ha ett fritt kulturliv är det kulturskaparna och kulturarbetarna själva som ska stå i främsta ledet att förvalta det. Till skillnad från Växjö har Gävle kommun gett Gävle Konstcentrum i uppdrag att bland annat sköta kommunens inköp av konst. Det borde fler kommuner ta lärdom av.

Mer läsning

Annons