Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Populism släcker inga bilbränder

Annons

Inrikesminister Anders Ygeman (S) och Morgan Johansson (S) höll på onsdagen pressträff på Rosenbad med anledning av den senaste tidens bilbränder runt om i landet.

Inrikesminister Anders Ygeman och justitieminister Morgan Johansson står vid varsin pulpet framför de samlade journalisterna. Ministrarna berättar att bilbränderna inte har ökat i våra städer, i Malmö har de till och med minskat. Men ändå vill de nu visa företagsamhet, beslutsamhet, regeringsduglighet. Så de låter pressuppbådet veta att de ser mycket allvarligt på bilbränder, och det låter ju bra. För bilbränder är inget vi ska negligera.

De båda S-ministrarnas åtgärder mot att minska bilbränderna, som alltså inte ökar enligt de båda (men den som tittar i nationell statistik kan se att de ökar över tid) är att skärpa straffen, ha en snabbare lagföring och öka kameraövervakningen. Här går det enkelt att föreställa sig hur högersidan förtjust klappar händerna.

Som sagt, anlagda bilbränder är ett allvarligt brott. Men vi kanske bör fundera lite över varför de sker.

SVT har intervjuat en forskare som har studerat just fenomenet bilbränder, John Östh, docent vid kulturgeografiska institutionen vid Uppsala universitet. Han konstaterar att "ofta vill man jävlas". Han säger även: "Har man sett effekterna av en brinnande bil, när brandbil och polis kommer till platsen och media börjar rapportera, så reagerar 99 procent negativt. Men en procent tänker “Kolla vad häftigt!” och så kopierar man det här mönstret".

Brottslighet smittar. Bilbränder smittar. Ofta finns det inte någon långsiktig plan med att krossa busskurer eller sätta eld på bilar. Uppmärksamhet, kompisskap och att du på något sätt jävlas med samhället. De flesta som sätter eld på bilar är antagligen unga män som vill imponera på varandra. Läs de allra flesta. Men Expressens Britta Svensson skrev en intressant krönika i ämnet, och hon har genom att tala med poliser, brandkår och försäkringsbolag en teori om att en betydande del av de senaste tidens bilbränder handlar om försäkringsbedrägerier. Så det är en komplex situation.

Att vi måste motverka brott som anlagda bilbränder är en självklarhet. Men att tro att det skulle hjälpa med kameraövervakning och hårdare straff är att vara mycket naiv. Det Johansson och Ygeman ägnar sig åt är ren populism.

Inrikesminister Ygeman och justitieminister Johansson vill visa styrka, regeringsduglighet i en tid där polariseringen är på frammarsch. En tid där nyhetsflasharna avlöser varandra, där mediebolagen tävlar om att pumpa ut sina "Extra, extra, read all about it"-notiser i våra flöden. Där, och där, och där, inträffar det stora, farliga händelser. Bilbränderna slås upp stort. Nu brinner det igen! Och igen. Och igen. Det är inte konstigt att en del människor tror att vi är på väg mot en systemkollaps.

Ja, det brinner, och ja, det händer hemska saker i Sverige, och det händer helt fruktansvärda saker i världen. Men det har det alltid gjort. Vi har bara inte fått det som en flashnotis i vår telefon förr.

Självklart ska vi arbeta för att stoppa bilbränderna. Men vi bör sansa oss, försöka se en bredare bild. Kollapsen är inte här. Vi överlever även detta.

Mer läsning

Annons