Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Populisten Reinfeldt

/
  • Erbjuder mycket. Statsminister Fredrik Reinfeldt vill vara statsmannamässig. Han ger intryck av att erbjuda både sänkt skatt och bibehållen välfärd.

Annons

Om fyra veckor får statsminister Fredrik Reinfeldt fyra regeringsår till, om man ska tro mätningen från Sifo i går. I den får Alliansen rekordhögt stöd: 51,5 procent. Övertaget över De rödgröna är 7,6 procentenheter.

Hur kan det komma sig att Reinfeldt går mot omval? I början och mitten av mandatperioden var ju stödet för hans regering bottenlågt.

Bästa beskrivningen av Reinfeldt som politiker är den dåvarande SSU-ordföranden Karl-Petter Thorwaldsson gav när han kallade Reinfeldt för tvålen. Detta eftersom det var svårt att få grepp om honom. Han slank undan allt negativt. Så är det nu också.

Trots att det är massarbetslöshet, 9 procent eller 400 000 arbetslösa, belastar inte det Reinfeldt. Detta trots att han i förra valet hade jobben som viktigaste fråga jämte det han kallade för utanförskap, som blivit stort under Göran Perssons statsministertid. Utanförskapet är i dag lika stort. Men nu vill inte Reinfeldt ha det som valfråga. Medierna finner sig i det.

Apropå medierna har minst ett halvdussin frågor som är besvärliga för Alliansen försvunnit från dem. Förutom den höga arbetslösheten och de skärpta reglerna för sjuka är de jämställdheten, klimat- och miljöfrågorna, regionalpolitiken och kulturen.

Alliansens skattesänkningar har främst gynnat män och neddragningarna i välfärden har främst drabbat kvinnor. Utjämningen av inkomstklyftorna mellan könen har avstannat.

De klimatfrågor som var stora inför Köpenhamnsmötet är glömda. Var är Alliansens åtgärder för att minska energibehovet och få ned koldioxidutsläppen?

Centerpartiet har i fyra år regerat och partiledaren har varit vice statsminister. Den tiden har de regionala klyftorna ökat.

I en tid när kommersiella krafter med reklam genomsyrar samhället skulle mer motkrafter som kulturen kan bidra med behövas. Men då krävs satsningar. De uteblir med borgarna.

Reinfeldt vill vara statsmannamässig. Han ger intryck av att erbjuda både sänkt skatt och bibehållen välfärd.

När Ny Demokratis Ian Wachtmeister lovade sänkt skatt och samma partis Bert Karlsson sa att välfärden blir kvar kallades det för populism och orimligt. Varför sägs inte samma sak om Reinfeldt?

Robert Sundberg

Mer läsning

Annons