Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Potatis och jobb

Lennart Sjögren, Kristdemokraternas flitige partisekreterare, gör ”bedömningen” att landsbygden snart kan räkna hem 10 000 nya jobb.

Annons

 

 

Enkelt, med satsning på turism och mat, men lite oklart hur.

Jag ser att en av punkterna på hans lilla åtgärdslista är ”offentlig mat”. Vad är det?

Men kanske blir det några jobb om regeringen river bort de 32 ”olika regelverk” som nästan höll potatisen kvar i jorden, på ”Perssons tid”. Hur många regler som omgärdar potatisodlingen i dag framgår inte. Färre antar jag, men gör det potatisen bättre?

Sjögren räknar på nya jobb men verkligheten är som alltid vrång. 250 916 arbetslösa i dag, om inga nya varsel fallit ut de senaste timmarna. Det är 106 187 fler än samma tid förra året. I Alliansens Sverige exploderar ”utanförskapet” och arbetslösheten drar snart i väg mot 11 procent. Så många var det inte på Perssons tid.

Men Reinfeldt tänker inte skicka över en krona till kommuner och landsting och Anders Borg sitter kvar i båten. Han tittar mot himlen för att tolka vädret; styv kuling, vargavinter eller höst redan i augusti?

Politiken ligger fast, upprepar de. Alltså, politiken ligger fast till den löses ut i åtgärder för att inte riskera makten. Den är, som alltid förhandlingsbar.

Högerregeringen kan ju inte gå in i valrörelsen med en halv miljon arbetslösa, hänvisade till eländiga 5-6 000 i månaden, och några tiotusental utförsäkrade köande utanför socialen. Efter fyra år med Alliansen har ”utanförskapet” förvandlats till en politisk mardröm.

Så Reinfeldt skickar fram sina torpeder, Göran Hägglund och Jan Björklund. Hägglund är orolig och Björklund gör som oppositionen, kräver mer pengar till den offentliga sektorn. Snart blir det också nya miljarder till arbetsmarknadsåtgärder. Makten måste ju få kosta.

Mer läsning

Annons