Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Priset på en människa

/

Det låter som en kryssning. En liten mysig tripp för familjen. Men verkligheten blir en helt annan.

Annons

När Expressens reporter Kassem Hamadé utger sig för att vara en syrisk flykting som söker hjälp av en människosmugglare i Turkiet för att ta sig till Sverige får han beskedet att resan kommer att vara säker, ske med en stor båt, mat och vatten kommer att finnas i överflöd och till EU-landet Italien kommer det bara att ta fem dagar. Visserligen kommer resan att kosta stora pengar, men att byta skräcken och kaoset i Syrien mot en mysig kryssning till ett tryggt land som Sverige väger väl ändå upp?

Nej, Kassem Hamadé reser aldrig med flyktingsmugglarens båt. Men det gör många andra. Och Hamadé har träffat flera av dem. Deras vittnesskildringar är förfärliga. I ett fängelse i Egypten sitter ett flertal av de människor som betalat stora pengar till samma människosmugglare som Expressens reporter kontaktat. En smugglare som har gjort sig en förmögenhet på att sälja drömmen om Sverige till människor som flyr krigets Syrien.

Den båt människorna i fängelset i Egypten blev tillsagda att stiga ombord på var en trasig skorv. Ombord fanns 200 kvinnor och män och ett 20-tal barn som fick dela på en enda toalett. Maten bestod av lite torkat bröd och lite ris, tills dess att den tog slut, då flyktingarna blev helt utan mat och vatten. Flyktingarna berättar hur det därefter sker ett motorhaveri utanför Egyptens kust, hur besättningen tar fram vapen och säger till flyktingarna att hoppa från båten. Till en början vägrar de syriska flyktingarna att lämna båten. "Vi krävde att få en ny båt eller få pengarna tillbaka", berättar de för Expressens reporter. Men, vid det här laget var flyktingarna inte längre något värda för smugglaren, de hade ju redan betalat sina pengar.

Flyktingarna berättar vidare hur besättningen började kasta småbarnen i vattnet, vilket ledde till att de vuxna hoppade i efter för att rädda sina barn. De som lyckades ta sig i land fängslades av egyptiska myndigheter. Egypten vill nu avvisa flyktingarna, men vet inte till vilket land. Alla kommer nämligen från det krigsdrabbade Syrien, och dit kan de inte skickas tillbaka. Det handlar om människor som inte gjort sig skyldiga till något annat än att försöka fly krigets helvete. Ändå sitter de nu fängslade.

Var och en av flyktingarna har betalat upp emot 50 000 svenska kronor för att ta sig till tryggheten i Sverige. Nu är de syriska flyktingarna bankrutta, svårt skuldsatta och lever i fängelsets misär. Det handlar om människor som för några år sedan levde helt vanliga Svenssonliv i Syrien. Jobbade som lärare, försäljare, assistenter. Det hade kunnat vara du eller jag.

Dagen efter publiceringen av reportaget om flyktingsmugglaren publicerar Expressen ännu ett grävande reportage. Denna gång om företagaren Bertil Andersson som gladligen skryter om att han tjänar grova pengar på flyktingboenden i Sverige. Det handlar om mellanskillnaden mellan den summa som Migrationsverket har beräknat det kostar att driva ett boende för människor som söker skydd i Sverige och den summa som Andersson lägger på sina boenden. Genom att minska kostnaderna in absurdum kan Andersson plocka ut en miljon kronor i månaden, till sig själv.

Vi kan konstatera att människor som flyr är en lysande affär. Såväl för flyktingsmugglare i Turkiet som för flyktingboendeentreprenörer i Sverige. Ett mänskligt liv omvandlat till kronor och ören.

Det skulle inte behöva var så här. Om det fanns lagliga vägar in i Europa skulle inte människor behöva riskera livet genom att lägga sina liv i människosmugglares händer. Om staten själv tillhandahöll boenden för dem som söker sin fristad i Sverige skulle pressen vara hård att boendena var människovärdiga. Pengarna skulle gå till det de var menade för: till människorna som tagit sin flykt till Sverige. Marknaden för flyktingsmugglare och flyktingboendeentreprenörer skulle självdö. Det är marknader vi inte skulle sörja.

Mer läsning

Annons