Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pseudonyheter

/
  • Mona Sahlin har svagheter som ledare. Men att hon syns mycket i medierna är inte en av dem.

Annons

Mona Sahlin har många svagheter som ledare. Men att hon syns i medierna är inte en av dem.

Svenska Dagbladet har gjort en genomgång av Mona Sahlins närvaro i medierna. Och kommit fram till att det nog blivit mer jaget än laget trots att Sahlin sa att det skulle bli precis tvärtom när hon tillträdde som partiledare.

Hur de socialdemokrater Svenska Dagbladet talat med kan komma fram till slutsatsen att Mona Sahlin lyft fram nya ansikten och att ledningen är ett lag medialt är förvisso ett mysterium.

Mona Sahlin är den som dominerar i rapporteringen kring Socialdemokraterna. Vilket är fullkomligt naturligt. Av det enkla skälet att Sahlin är partiledare för ett oppositionsparti.

Men Svenska Dagbladet tutar trots det glatt på om Mona Sahlins dominans i medierna, förebrår Sahlin på nyhetsplats genom att konstatera att hon synts långt mer i medierna än övriga ledande sossar och jämför Mona Sahlin slutligen med Göran Persson, som minsann inte alls var lika dominant i förhållande till sina partikamrater. Underförstådd tes; Mona Sahlin är lika lite lagspelare som Persson, om inte mindre.

Jämförelsen med Göran Persson är fullkomligt irrelevant. Göran Persson var inte bara partiordförande, han var statsminister ackompanjerad av en regering där ansvarigt statsråd också är den som kommenterar respektive ansvarsområde i medierna.

Att vara oppositionsledare är däremot att spela medial enmansorkester. Medierna är inte särskilt intresserade av oppositionens talesmän. De fokuserar på partiledarna. Därför är Mona Sahlins dominans i medierna inte en fråga om närvaro på bekostnad av partikamrater. Det handlar om en mediedramaturgi där oppositionspartierna reduceras till sina partiledare och om att som parti förhålla sig till detta.

Med vetskap om detta blir därför också Svenska Dagbladets ”nyhet” inte något annat än en pseudonyhet. För det här handlar inte om något knattelag i hockey där alla ska få lika mycket tid på isen. Det handlar om relationen mellan medierna och partierna i allmänhet och Socialdemokraterna i synnerhet. I politiken toppar man laget. Eller hamnar i medieskugga.

Ett parti behöver en stark och synlig partiordförande. Särskilt när det handlar om ett oppositionsparti som Socialdemokraterna.

Men nu råkar Mona Sahlin tyvärr ha oturen att vara född till kvinna. Och då är det dubbelbestraffning som gäller. Svag om hon inte syns. Dominant om hon syns. Vilket på det hela taget gör det rätt så omöjligt att vinna.

Mer läsning

Annons