Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pysselsättning

Ut med jobbgaranti för ungdomar. In med jobbstart för unga.

Annons

Regeringspolitiken för att sätta unga i arbete har varit långt ifrån framgångsrik. Få genomgår utbildning och praktik, 2 respektive 5 procent. Många, hela 54 procent, sitter fast i pysselsättning, enligt Arbetsförmedlingens statistik över maj månad.

Ett svek i lågkonjunktur när de med svagast fäste på arbetsmarknaden också är de som först får lämna den. Sverige har i dag en ungdomsarbetslöshet på 25 procent som i morgon riskerar bli till en ungdomsarbetslöshet på hisnande 35 procent enligt prognoserna.

Unga människor tillhör en av de grupper i samhället som har allra svårast att ta sig in på arbetsmarknaden. Att det första jobbet är det svåraste att få är allmänt känt.

I stället för jobbgaranti vill Socialdemokraterna därför införa en jobbstart som bland annat innebär att unga människor utan arbete åläggs en skyldighet att delta i studier som varvas med praktik när de varit arbetslösa i ett år. Ett rimligt krav att ställa på en ung människa.

Förslaget om en jobbstartsinsats som handlar om att få något att sätta på sitt cv i stället för att lära sig skriva ett cv är rätt tänkt. Att höja sin kompetensnivå är att höja sitt arbetsmarknadsvärde och därmed också öka chanserna till ett jobb.

Vad unga arbetslösa behöver är inte att lära sig att skriva cv. Det finns det hemsidor som kan bistå de internetifierade generationerna med.

Vad som behövs är fler erfarenheter, bredare kontaktnät och mer utbildning. Något att sätta på det där cv:t helt enkelt. För utan det spelar det faktiskt ingen roll hur bra man är på att skriva ett cv.

Mer läsning

Annons