Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pyttepartiet

/
  • I Aftonbladets senaste opinionsmätning får Folkpartiet bara 3,5 procent i väljarstöd.

Folkpartiet är ett pytteparti. Enligt Aftonbladet/Inizios mätning "Sverige tycker" har partiet ett väljarstöd på ynka 3,5 procent. Vilket dock knappast förvånar någon som följt Folkpartiet under de senaste 10 åren.

Annons

För vad Jan Björklund gjort, är inte mycket mer än att fullända det haveri som Lars Leijonborg påbörjade.

Lars Leijonborg dubbades förvisso till Leijonkungen efter valet 2002, men de folkpartistiska framgångsdagarna är sedan länge förbi.

Lars Leijonborg fick bäras ut av sitt parti efter valfiaskot 2006. Då var Folkpartiet i så dåligt skick att man under valrörelsen hade ägnade sig åt dataintrång mot Socialdemokraterna. Ett tecken på totalt inre förfall, som också bekräftades i den valanalys Folkpartiet presenterade, som mest handlade om toppstyrning. Men Lars Leijonborg ville inte avgå trots de uppenbara bristerna i hans ledarskap. Till sist tvingades partiet fatta det beslut Leijonborg inte själv var förmögen att fatta, och efter honom valde man sedan Jan Björklund till sin ledare.

I dag är Folkpartiet en borgerlig parentes. Alliansen åt upp Folkpartiets identitet. Lars Leijonborg och hans efterträdare sålde glada i hågen ut vad som tidigare varit partiets profilfrågor för att få sitta i regeringen.

En i borgerliga mått mätt progressiv politik för jämställdhet kompromissades bort till förmån för Kristdemokratiska vårdnadsbidrag.

Jan Björklund fortsatte sedan med att rasera den svenska skolan. 2013 fick vi facit på vad Björklund egentligen gjort under sina år som utbildningsminister; han hade lyckats skapa en skola i vilken eleverna lär sig allt mindre visade PISA-undersökningen. Ett besked som skulle prägla valåret 2014.

Jan Björklund och hans batongliberalism som följde efter Leijonborgs kravliberalism har inte varit någon framgångssaga. Så nej. Att Folkpartiet i dag är ett parti med 3,5 procents väljarstöd förvånar inte.

Att Jan Björklund suttit kvar så länge som han gjort är däremot obegripligt. Å andra sidan hade inte heller hans företrädare någon större insikt kring detta med att det finns en större värdighet i att själv sätta punkt för sitt ordförandeskap, än att bäras ut av partikamraterna.

För regeringspartierna är det dock naturligtvis alldeles lysande att den kolleriske skolförstöraren Jan Björklund klamrar sig kvar på ordförandeposten för Folkpartiet, givet vilket sänke han är för sitt parti. 3,5 procent är imponerande uselt väljarstöd, som innebär att Folkpartiet är på väg att radera sig självt från den politiska kartan. Och inte bara det; utan Folkpartiet, ingen Allians. Vilket i dag framstår som ett av få sätt att bryta upp blockpolitiken på.

Långt mycket rimligare vore dock att Jan Björklund avgår och lämnar plats åt Birgitta Ohlsson. För vill Folkpartiet överleva, är det nog dags nu att släppa fram partiets socialliberala falang och låta dem rusta upp partiet och dess politik till ett skick som faktiskt lockar väljare.

Mer läsning

Annons