Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rasism dödar

/

Annons

Sverige sörjer.

Två unga människor är döda, mördade på grund av sitt ursprung.

Elevassistenten Lavin Eskandar, 20 år, mördades när han försökte skydda barnen på skolan Kronan i Trollhättan. Ahmed Hassan, 15 år, var elev på skolan. I dag finns de inte längre med oss, de kommer aldrig mer vakna till en ny dag, aldrig stiga upp på morgonen igen för att gå till skolan Kronan.

I ett samhälle med ökande polarisering, där hatretoriken blivit en etablerad del av den svenska politiska debatten, där människor hetsas mot varandra, där flyktingförläggningar brunnit, har vi under lång tid redan varit på väg mot morden i Trollhättan.

Morden i Trollhättan är ett hatbrott med rasistiska förtecken enligt polisen. Mördaren Anton Lundin Pettersson valde sina offer baserat på bakgrund. Det betyder också att tragedin i Trollhättan är politisk, det är innebörden av hatbrottet i det här fallet.

Om Anton Lundin Pettersson vet vi fortfarande mycket lite. Vad vi vet är att han under torsdagen dödade två människor och skadade flera andra, på en skola vid namn Kronan i Trollhättan. Vi vet också att Anton Lundins Petterssons aktiviteter i sociala medier, kretsat kring bland annat att gilla och dela inlägg med retorik som hetsar människor mot varandra, som propagerar för att stängda gränser, som har hatet som kärna.

Samma dag som hatbrottet i Trollhättan utförs, ställer Sverigedemokraterna än en gång krav på en folkomröstning om invandringen. För detta har Sverigedemokraterna dragit i gång en kampanj. Den hade Anton Lundin Pettersson gillat på Facebook. På sin youtube-kanal hade Anton Lundin Pettersson även gillat bland annat klipp med tal av Jimmie Åkesson och klipp från program där han medverkat, samt nazistiska, fascistiska och antimuslimiska klipp.

Anton Lundin Pettersson gillade och delade med sig av hatet och rasismen.

Det gör många i dag, ofta helt oreflekterat över att det som delas, blir byggstenar i vårt samhälle. Att det finns människor som tar intryck av det som läggs ut och delas. Att hat kan resultera i att människor går från tanke till handling. Att det finns människor som hoppas åstadkomma just detta med sitt material. Att det handlar om innehåll, idéer och tankar, som kan leda oss fram till händelser som torsdagen i Trollhättan.

Samtidigt som vi sörjer de döda, måste vi också acceptera brottets natur. Morden i Trollhättan och attacken mot skolan var hatbrott med rasistiska förtecken.

Det hat som finns i så stora mängder på nätet, finns mitt i bland oss. Det som skrivs, delas och gillas, är åsikter som inte är begränsade till att existera på nätet.

Det måste tas på allvar. Vi kan inte fortsätta förhålla oss aningslösa till rasismens yttersta konsekvenser.

Detta är samhället rasismen bygger.

Mer läsning

Annons