Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rasism som ekonomi i stället för ideologi

/
  • Sverigedemokraterna har ompaketerat rasism till ekonomi.

Annons

Stödet för Sverigedemokraterna ökar enligt Novus opinionsmätning som presenterades i veckan. Hur stödet för Sverigedemokraterna ser ut exat är svårt att säga, inget parti är svårare att mäta än Sverigedemokraterna, men någon egentlig anledning att ifrågasätta att stödet i Sverige för SD ökar, finns inte.

Snart presenterar regeringen sin budget. Magdalena Andersson, Stefan Löfven och regeringen har så här långt konstaterat att finansiering skall ske krona för krona och att skattehöjningar och lån är uteslutet. Det är en politik regeringen måste bryta med. För att den är otillräcklig och för att den är farlig. För vad regeringen säger, är att man inte har råd att lösa de problem människor ser i sin vardag, och, vad värre är, att man förvisso har verktyg till hands, men inte tänker använda dem.

Socialdemokraterna är uppenbarligen fortfarande rädda. Rädda för alliansen, rädda för att stöta sig med medelklassen. Det gör också Socialdemokraterna till ett parti utan förtroende och utan färdriktning.

Stefan Löfvens utsträckta hand avvisades av allianspartierna efter valet 2014. För väljarna är det på en rad områden oerhört svårt att se skillnad på den nuvarande regeringens politik och den borgerliga som satt i åtta år. Konfliktlinjer finns, men Socialdemokraterna valde att ta över den borgerliga regeringens ekonomiska politik, och det betyder också att en Socialdemokratisk välfärdspolitik är omöjlig. Socialdemokraterna vill förvisso inte fortsätta sänka skatterna, men något utrymme för mer än att sprida ett tunt, tunt lager av förändring över Sverige finns inte.

Att vi behöver ökade skatteintäkter med 100 miljarder för att upprätthålla välfärden enligt Konjunkturinstitutet, är en verklighet regeringen väljer att möta med besked om 30 miljarder i ökade skatteintäkter. Det betyder att 70 miljarder saknas. Och inte ens det skulle räcka till investeringar.

Samtidigt ser vi att undersköterska är ett jobb unga skyr som pesten, att läkare sitter och utför arbete som tidigare utfördes av medicinska sekreterare, att människor korridorvårdas, att järnvägsnätet är illa underhållet och underdimensionerat.

Sverige behöver renoveras, men vad regeringen ägnar sig åt är att kludda på lite färg för att skyla sprickorna.

Samtidigt som regeringen säger att finansiering skall ske krona för krona, säger Sverigedemokraterna däremot till väljarna att de har en lösning på människors problem, på sjukvården som inte fungerar, på skolan som är undermålig, på att tågen inte går och kommer i tid. Deras lösning är minskad invandring och den kommer enligt Sverigedemokraterna frigöra miljarder till allt det regeringen säger att vi inte har råd med. Att det finns människor i Sverige som lyssnar på detta, är inte alls särskilt konstigt. Trots att det handlar om rent nonsens.

Vad Sverigedemokraterna gjort, är att ompaketera rasism till en ekonomisk fråga, istället för en ideologisk. Invandringen, beskrivs snart sagt alltid av Sverigedemokraterna i ekonomiska termer. Vilket neutraliserar själva kärnan i Sverigedemokraternas politik.

Det betyder dock också att regeringen har möjlighet att vända opinionen på området.

Men för det krävs en annan ekonomisk politik än Socialdemokraternas.

Mer läsning

Annons