Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rasisternas frågor styr

/
  • Folkpartiets partiledare Jan Björklund presenterade på onsdagen förslag på integrationspolitikens område.

Han har det inte lätt nu, major Björklund. Opinionssiffrorna dalar till under fyraprocentspärren och han ifrågasätts internt. Så vad gör en folkpartiledare på dekis som vill lyfta siffrorna? Jo, det finns ett recept som alltid verkar funka i FP-land: skärpt tonläge i invandringsfrågan.

Annons

På onsdagens DN-debatt tog Björklund och hans partikollegor till orda. Med Folkpartiets förslag ska den svenska integrationspolitiken bli effektivare. Och det låter väl bra, men om vi tittar lite närmare på förslagen så ser vi gammal skåpmat. Skrota Las, inför lägre ingångslöner, ersätt permanenta uppehållstillstånd med tillfälliga tills dess att invandraren kan försörja sig själv – samt ett språkkrav för medborgarskap.

Har vi hört det där förut? Jo, vi har ju det. Det är återvinning de luxe.

Det här med att riva upp arbetsrätten och sänka löner, det återkommer Björklund och hans parti om gång efter annan. Det är som att sätta en slinga på repeat. Det obehagliga denna gång är att partiet låtsas som att det är för invandrarnas skull som de driver frågan. När det bara är ren och skär arbetarfientlig folkpartipolitik. Om arbetsgivaren får det ännu enklare än vad möjligheten är i dag att säga upp anställda, så förskjuts makten allt mer åt arbetsgivarhåll. Välja och vraka, ut med den som inte håller måttet eller den som vågar protestera mot usla villkor och låga löner. Billigt och praktiskt för arbetsgivaren, men mycket dåligt för samhällsutvecklingen som sådant.

Språkkravet har vi hört till leda. Det var något som gav partiet och dåvarande partiledaren Lars Leijonborg en ordentlig skjuts i valrörelsen 2002, men det är också något som aldrig genomförts. Det är nämligen svårt att kräva fullgod grammatisk svenska av såväl invandrare som infödda svenskar. Men, det finns en viktig kärna i förslaget: språket är nyckeln till integration. Den svenska språkundervisningen för invandrare måste bli betydligt bättre och individualiserad. Människor med flera års högskolestudier i bagaget bör inte undervisas tillsammans med analfabeter, det är slöseri med människors tid, med människors liv.

Efter höstens val har de borgerliga småpartierna tävlat i att lyfta politiska förslag inom området invandring/integration. Och i stort sett alla förslag innebär inte helt oväntat en försämring för den som invandrar till Sverige. Anledningen till detta stavas Sverigedemokraterna. Med ett opinionsläge som är betydligt högre än de tre borgerliga småpartierna kan rasisterna styra borgerlighetens politiska samtal.

Det hade varit klädsamt om borgerligheten hade betackat sig från att driva Sverigedemokraternas frågor. Men med väljarstöd som backar och en Allians i sprickor är det naturligt att de griper efter de halmstrån som finns. En rörlig del av väljarkåren tycker med all tydlighet att villkoren för dem som kommer utifrån och söker sig en ny tillvaro i Sverige behöver skärpas, om de över huvud taget ska få komma hit. Denna del av väljarkåren slåss nu borgerligheten om, en borgerlighet som nu består av fem partier. Tre små som pendlar runt fyraprocentspärren, ett 25-procentsparti och ett 13-procentsparti som får sätta den borgerliga dagordningen. Det är skymning i borgarland.

Mer läsning

Annons