Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rättvisefrågan som S duckar för

/
  • Svenska hushåll får i genomsnitt ränteavdrag på 11 000 kronor. Den totala summan för staten var 2013 29 miljarder kronor. Nu föreslår Centerpartiet en blocköverskridande uppgörelse om hushållens skuldsättning, inklusive ränteavdragen.

Det är en solklar rättvisefråga. Men Socialdemokraterna stänger dörren.

Annons

De svenska ränteavdragen innebär att den som har lån får tillbaka 30 procent av räntekostnaderna i skattereduktion. Det är ett sätt för staten att få upp konsumtionen. Bra i dåliga tider. Samtidigt är de generösa ränteavdragen en bidragande orsak till de allt högre bostadspriserna. Därutöver innebär ränteavdragen en gapande orättvisa mellan de som äger sitt boende och de som hyr sitt boende. Den som äger får betalt för att låna. Den som hyr får i stället se allt högre hyreshöjningar.

Nu föreslår Centerpartiet en blocköverskridande uppgörelse om hushållens skuldsättning, inklusive ränteavdragen. Något som även tongivande politiker som förre finansministern Anders Borg (M) och förre bostadsministern Stefan Attefall (KD) nyligen förordat.

Sedan tidigare har både Vänsterpartiet och Miljöpartiet varit tongivande i ränteavdragssänkardebatten. Men nu, när Miljöpartiet sitter i regering med Socialdemokraterna är partiets ton inte lika stark i frågan.

Såväl Socialdemokraterna som Moderaterna har i stället lyft amorteringskrav som vägen att gå för att få ned hushållens skuldsättning. Och amorteringskrav kommer det att bli. Men det räcker inte. Det krävs även en sänkning av ränteavdragen.

Men att bara kapa ränteavdragen rakt av, direkt, låter sig inte göras. En allt för snabb sänkning av avdragen skulle kunna leda till en bolånebubbla som spricker, men en avtrappning av ränteavdraget måste ske. I lagom takt. Det bör de flesta hålla med om.

Det handlar om stora pengar. Riktigt stora pengar. Siffrorna från 2013 visar att svenska hushåll i genomsnitt fick ränteavdrag på 11 000 kronor. Den totala summan för staten var 29 miljarder kronor. Men det är en summa som kan öka snabbt. Ränteavdraget följer ränteläget och statens kostnader kan därmed flerdubblas om räntan drar iväg uppåt.

Ränteavdraget innebär att alla skattebetalare, inklusive de som bor i hyresrätt, gemensamt betalar en betydande del av lånekostnaden för dem som äger sitt boende.

Det är inte rättvisa. Det är precis tvärtom.

Att arbetarepartiet Socialdemokraterna (än så länge) stänger dörren för en blocköverskridande diskussion om ränteavdraget är ett fattigdomsbevis.

Mer läsning

Annons