Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Registrera dig

/

Jag är inte orolig för Socialdemokraterna. De som går på möten en lördag, de som lägger fritid på att bry sig i stället för att skita i det mesta, de som utgör den antydan till rörelse som fortfarande finns kvar i Socialdemokratin.

Men jag är orolig för partiet.

Annons

Tänker på ett möte jag nyligen var på. Någon säger ord som fastnar, i en diskussion om Barack Obama och hans valkampanj och en berättelse om fem minuter information till valarbetarna innan de gav sig ut för att knacka dörr för att få ut amerikanens röst för förändring.

Då säger någon något i stil med ”Ja, hos oss ska det ju utbildas i tio år först.” Tillspetsat, men någonstans i orden finns en sanning som handlar om partiets förhållningssätt till alla de som skulle kunna vara Socialdemokrater men inte är det.

Frihet, solidaritet, jämlikhet och rättvisa. Sexigare än så kan det nästan inte bli. Det borde inte krävas mer för att vara en god socialdemokrat än att skriva under på det. Det borde räcka med att älska den ideologiska grunden som Socialdemokratin står på. I stället för att förväntas älska partiet.

För partiet är ibland väldigt svårt att älska. Det begår misstag, det hamnar snett, det förlorar sig i maktkamp och falangstrider och det glömmer ibland bort att makten inte är något självändamål i sig, det monologar i stället för att samtala. Men ideologin är för evigt.

Går in på Socialdemokraternas hemsida. Där kan man göra sin egen sosseknapp. Motiven är kamerala. Precis som hemsidan. För att göra knappen måste man ha ett konto på Mitt S. Man måste registrera sig. Och genast är tröskeln till engagemanget där. Varför räcker det inte bara med att vilja visa sitt stöd med en knapp? Varför måste man ha ett konto på Mitt S och registrera sig? Försöker hitta information om varför. Men gör det inte. Är det lagstiftningen som tvingar till det eller bara Socialdemokraterna?

Fortsätter vidare till Events. Event är engelska för evenemang. Klickar på ”delta”. Och får upp en ruta som förklarar för mig att det krävs att jag är medlem på Mitt S. Varför det? Varför måste jag vara registrerad på Mitt S för att klicka ”Delta” vid en föreläsning i Sandviken?

Hittar inget svar hos Socialdemokraterna men egentligen spelar inte svaret någon roll. För även om lagstiftningen tvingar till krav på registrering är det trots allt också i linje med hur Socialdemokraterna ser på det här med att engagera sig.

Även om engagemanget bara handlar om att delta vid ett enda tillfälle, att knacka dörr en enda gång, eller bara delta vid en aktivitet är det fortfarande ett engagemang. Den som kräver medlemskap och registrering kommer att missa det engagemanget.

Det ska vara lätt att engagera sig. Men Socialdemokraterna gör det svårt.

På www.barackobama.com går det bra att anmäla sig till ett event utan att skaffa konto. Det är däremot en valmöjlighet. Hos Socialdemokraterna är det ett villkor och en förutsättning för att få vara delaktig.

I ”Den grå vågen” skriver Peter Gustavsson och Jonas Nygren så här:

”När vi inför arbetet med den här texten, satte oss ner för att skapa en gemensam bild av hur vi ser på vår partiorganisation kom genast begrepp som ”stängd”, ”trött”, ”paranoid”, ”kontrollbehov”, ”centralisering” och ”detaljstyrning” upp.”

Socialdemokratin säger sig vilja vara en folkrörelse. Det går inte att uppnå 2009 om kravet är ”Registrera dig”.

Mer läsning

Annons