Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Restaurering pågår inom allianspartierna

/
  • I veckan meddelade de borgerliga partierna att de kommer lägga enskilda budgetförslag.

De borgerliga partierna tappade sin identitet under åren i alliansregering, med ett undantag; Moderaterna.

Annons

Det var oundvikligt. Regeringssamarbetet krävde kompromisser från samtliga parter för att över huvud taget vara möjligt. Kristdemokraternas värdekonservatism skulle samsas i samma regering som Folkpartiets feminism. Det resulterade i ett vårdnadsbidrag, som mildrades genom en jämställdhetsbonus.

Det enda parti som egentligen tjänade på allianssamarbetet var Moderaterna. Det var Moderaterna som dikterade villkoren för alliansen, och det var också Moderaterna som i egenskap av alliansens största parti inte heller i någon större utsträckning behövde kompromissa bort sin identitet. Vilket dock också berodde på att Moderaternas främsta hjärtefråga alltid varit och fortsätter vara skattesänkningar, så många och så stora som möjligt. Och mot detta hade inte numera nyliberala rörelser som Folkpartiet och Centern några egentliga invändningar mot. Så ej heller Kristdemokraterna.

Sedan förlorade alliansen slutligen valet 2014. Någon större respekt för valresultatet visades inte. Istället fanns förhoppningar om att kunna ta makten, trots att väljarna röstat bort allianspartierna. Regeringens budget fälldes. Regeringen utlyste extra val. Och sedan, för att det över huvud taget skall gå att regera Sverige med Sverigedemokraterna som riksdagens tredje största parti, slöts decemberöverenskommelsen.

Inom allianspartierna finns dock uppenbarligen röster som hellre föredrar parlamentarisk oreda och att villkoren för svensk politik dikteras av Sverigedemokraterna. Det är det ovillkorliga resultatet av att inte upprätthålla Decemberöverenskommelsen, en överenskommelse som det finns intern kritik mot inom de borgerliga partierna.

Under onsdagen meddelade allianspartierna att de nu går fram med egna budgetalternativ. Samarbetet består, men genom detta besked luckras samarbetet upp under mandatperioden, för att inför valet 2018 åter stärkas. Att man gör detta är tämligen självklart. Folkpartiet är ett opinionsmässigt sorgebarn av monumentala mått och behöver förnya sin identitet. Det arbetet har Kristdemokraterna redan påbörjat, och längst har Centern kommit.

Frågan är dock hur alliansens framtid ser ut. Kristdemokraterna ser ut att vara på god väg att slutligen bli en högerinriktad, värdekonservativ rörelse av amerikanskt mått. Med mer gemensamt med Sverigedemokraterna i fråga om familjepolitiken, än något annat riksdagsparti. Folkpartiet kan i sin tur mycket möjligt få en socialliberal partiordförande, utmattade efter år av misslyckat nyliberalt styre av partiet. Hur skall ett socialliberalt, feministiskt Folkparti, kunna samregera med ett djupt värdekonservativt Kristdemokraterna?

Den svenska borgerligheten håller på att förändras. Hur den förändringen påverkar alliansbygget återstår att se. Vad som är uppenbart, är att dock att Moderaternas politik för ett Sverige i arbete misslyckades. Och svenska folket är knappast så lättlurat att det än en gång kommer lita på ett Moderaterna och en allians vars enda lösning är ideologiskt motiverade och verkningslösa skattesänkningar.

Mer läsning

Annons