Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Retorik måste följas av politik

Annons

Så här långt har Stefan Löfven varit bättre på att försöka få till blocköverskridande uppgörelser, än han varit på att ta strid på för Socialdemokraterna avgörande områden.

Stefan Löfvens bild av Sverige är den av ett starkt land. I sitt inledningsanförande under riksdagsårets sista partiledardebatt talade Stefan Löfven bland annat om att andelen unga i arbete är den högsta på 15 år. Höstens krisfokus har fått ge vika för en politik och retorik fokuserad på att långsiktigt bygga Sverige starkt genom fler bostäder, att få fler i arbete, förstärka välfärden och förbättra skolan. Något som också på sikt kommer förbättra förutsättningarna för svensk internationell solidaritet.

Sitt inledande anförande avslutade Stefan Löfven med en uppmaning om att begrava blockpolitiken för att gemensamt bära landet framåt. Uppenbart stärkt av framgångarna med den blocköverskridande överenskommelsen rörande energipolitiken.

På vissa områden är blocköverskridande uppgörelser onekligen nödvändiga. Energipolitiken varandes ett sådant område. Men samtidigt som Stefan Löfven talar om att begrava blockpolitiken, försöker han och Socialdemokraterna också skärpa konfliktlinjerna i svensk politik. Förmågan att kompromissa är avgörande för att nå resultat givet det parlamentariska läget. Men Socialdemokraterna är inte ett parti som tjänar på att väljarna inte riktigt kan skilja dem från Moderaterna. Det finns en tid att vara pragmatiskt lösningsorienterad, och en tid att ta strid för ideologiskt grundade frågor, som den om vinsterna i välfärden. Och så här långt har Stefan Löfven varit bättre på att försöka få till blocköverskridande uppgörelser, än han varit på att ta strid på för Socialdemokraterna avgörande områden.

Stefan Löfven pressade Anna Kinberg Batra under debatten rörande vinstjakten i skolan och vad Moderaterna egentligen vill göra på området. Den frågan bollade Kinberg Batra snabbt tillbaka till Löfven. Stefan Löfven har inte själv något svar på detta, så ej heller i partiledardebatten, mer än i form av ett besked om att regeringen avser avvakta den utredning rörande vinsterna i välfärden som kommer till hösten.

Rent strategiskt är det sällan framgångsrikt att kritisera politiska motståndare på områden man själv inte har någon politik. Möjligen kan det hela ses som ett sätt från Löfvens sida att sätta press på oppositionen för att när utredningen väl kommer rörande vinsterna i välfärden kunna sluta en överenskommelse om vinstuttaget i skolan. Bland borgerliga väljare är stödet trots allt stort för att pengar som tjänas in i skolan, skall återinvesteras i skolan.

Trots det; Stefan Löfven och Socialdemokraterna har börjat tala om att det måste bli ett stopp på vinstjakten i skolan, men har ingen politik för att åstadkomma det eftersom man inväntar utredningen om vinsterna i välfärden som kommer i november. Det är många månader kvar till november. Månader under vilka tomt prat om att det måste bli ett stopp för vinstjakten i skolan utan politik för att åstadkomma detta från Socialdemokraternas sida riskerar skada partiets trovärdighet. Inte minst om man inte lyckas få igenom en sådan politik i riksdagen i slutändan.

Gustav Fridolin pressade Jimmie Åkesson föredömligt rörande synen på HBTQ-frågor och homofobin inom Sverigedemokraterna genom att lyfta Björn Söders uttalanden rörande Pride från 2007 då Söder kallade Pride för "ett perverst homosexevenemang". Partiledardebatten ägde rum bara dagar efter terroristattentatet mot gayklubben Pure i Orlando och attentatet togs också upp av partierna under debatten. Men i likhet med Stefan Löfven på området vinstjakten i skolan, är tyvärr inte Fridolin i position att ifrågasätta Åkesson och Sverigedemokraterna givet vårens skandaler med Mehmet Kaplan och Yasri Khan. Vilket Åkesson också var snabb att påpeka.

Onsdagens partiledardebatt för en faktaspäckad debatt där det nya formatet som testades bidrog till att få upp tempot. Trots en turbulent period för Miljöpartiet, var det en uppenbart självsäker Fridolin som stod i talarstolen och räknade upp Miljöpartistiska framgångar rörande bland annat miljöpolitiken.

Men även om det handlar om en regering som klarat såväl höstens flyktinginflöde till Sverige utan att kantra som att sy ihop den bredaste uppgörelsen Sverige haft rörande energipolitiken, har regeringen ännu att bevisa sig på en rad områden.

Stefan Löfvens fokus på den svenska modellen, de 10 välfärdsmiljarderna och retoriken om att sätta stopp på vinstjakten i skolan är en bra början. Men för att göra skillnad i människors vardag som syns, krävs mer än vacker retorik. För det krävs en lika vacker politik.

Och den väntar vi ännu på.

Mer läsning

Annons