Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Riksdagsavhoppare

/
  • Lämnade KD för EU. En av de som har lämnat riksdagen är före detta KD-ledaren Alf Svensson. Han har gått till EU-parlamentet. En av anledningarna att så många politiker lämnar riksdagen för EU-parlamentet eller för kommun- eller landstingråd kan vara att en politiker där har större utrymme att påverka och utöva makt.

Rekordmånga ledamöter har lämnat riksdagen i förtid, enligt en nyhet i går. Sedan valet 2006 är de 30. Det är nio procent av 349 ledamöter.

Annons

Endast perioden 1995–98 har fler lämnat riksdagen. 1995 var ju Sveriges första år i EU och platserna i EU-parlamentet besattes av främst riksdagsledamöter.
Vad är det då för fel på riksdagen? Ett svar är valsystemet.

Sverige har ett av världens mest partiinriktade valsystem. I de flesta andra länder är inslaget av personval större, särskilt de med val i enpersonsvalkretsar.

I vårt system blir riksdagspolitikerna anonyma. I länder med personval blir kandidaterna tydligare. De och deras partier måste lansera dem hårt. Ledamöters koppling till valkrets och väljare är större.
Personval har emellertid nackdelar, som risk för smutskastning och att personfrågor sätts före sakfrågor.
I det svenska systemet har partierna stor makt och riksdagsledamöterna liten. Ledamöter som håller en låg, partilinjeföljande profil gynnas av partiet. De som profilerar sig och är obekväma för partiledningen kan hamna i onåd hos den utan att vinna vinster bland väljarna när inslaget av personval är litet.

En annan fråga bör också ställas: Vad är det för fel på riksdagsledamöterna som hoppar av? Svaret är: De saknar och sörjer att de inte har makt. Ser man på de 30 som slutat är de flesta tidigare centrala politiker.
Många är före detta partiledare och ministrar. Några av dem har gått till EU-parlamentet, som före detta KD-ledaren Alf Svensson. Några har blivit kommunalråd, som före detta S-ministern Carin Jämtin.
Gemensamt för dem är att i EU-parlamentet och som kommun- och landstingsråd har en politiker större utrymme för att påverka och utöva makt.

Slutligen bör det påtalas att riksdagen har förlorat makt de senaste
20 åren. Den har försvunnit delvis till regeringen.
Men eftersom mycket har privatiserats, som statliga företag och en del annat, har de områden som riksdagen har makt över minskat. Riksdagen har dock främst tappat makt till EU.

I ljuset av det är det konstigt att inte fler än 30 har lämnat riksdagen på tre år.


Mer läsning

Annons