Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Roasted in Gävle?

Bocken etta, Polar Bear Club Swim (Coney Island, Brooklyn) sexa, Junkanoo Parade, Bahamas åtta, Cosmopolitan Hotel Grand Opening, Las Vegas nia; tuff konkurrens om titeln i ” World´s Best New Year´s Celebrations”. Men det är hårt och blåsigt på toppen och framtiden kräver nog att bocken brinner då och då.

Annons

 Eller, som engelsk läsövning, att det ska löna sig, och vara roligt, att satsa stort och rätt: ”… Gävle´s bookmakers celebrate raucously in local pubs whether the goat gets roasted or not”. 

En lätt överdrift, men den har lite överraskande satt staden på världskartan. Eller åtminstone på en reseorganisations tio-i-topplista.

Men Gävle, trist, tråkigt, surt, hopplöst, ospännande, inskränkt (och fylld av egendomlig offentlig konst) som världens bästa plats att fira nyår på? Det är väl ändå för mycket? Det kräver väl att man, vi alla som fyller pubarna, är både roasted och drunk.  Eller har inte ryktet nått längre än till Gävles utkanter; här i stan är vi lagom, eller strax därunder.

Den som säger något gott om kommunen (och dess underklassiga  politiker) har inte förstått så mycket, eller nått fram till klarsyn om vårt gemensamma behov av att prata ner allt som kan tolkas som gott. Ett enda godkänt brukar ges, Mackmyra whisky.  Den som provsmakat väljer att se framåt.  Och om några är folkvandring dit ut. 

Sedan samlas politiker och näringsidkare för att skriva ihop sig om hur Gävle ska locka fler turister, resten av året. Många miljoner i potten. Ett villkor skrivs ut; näringsidkarna måste bli bättre på samarbete. Kommunen lägger in 5 miljoner för att få fart på det projektet.

Samma dag beslut om att lägga ner Sommarkvällar. Orsak, näringsidkarna på söder kan inte samarbete med affärsmännen runt torget. Ån skiljer två världar åt. 

Så det mesta verkar vara som vanligt ”in the small town of Gävle”.

Mer läsning

Annons