Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rött bygge. Blått ordförandeskap.

/
  • SVAGT. I går tog Sverige över ordförandeskapet för EU. Det är dock tyvärr svagt i fråga om att sätta blå-gul prägel på den europeiska agendan.  Bilden är från ceremonin på Skansen med prinsessan Madeleine, drottning Silvia och Fredrik Reinfeldt.

Regeringen Reinfeldt tog i går över ordförandeskapet för EU efter ett havererat Tjeckiska ordförandeskap som präglades av bland annat en regeringskris. Det ger Sverige gratispoäng och Fredrik Reinfeldt goda förutsättningar att glänsa.

Annons

Klimatmötet i Köpenhamn i december blir en av de viktigaste punkterna på dagordningen under Sverige ordförandeskap. En möjlighet för EU att driva på i det internationella klimatarbetet. Men förutsättningarna för att få till stånd en progressiv, global klimatpolitik har starkt försämrats av den ekonomiska krisen.

Ännu ser inte minst de konservativa politiska krafterna miljöfrågorna som kostnadsfrågor som påverkar produktiviteten och konkurrenskraften negativt, ett hot mot tillväxten snarare än en möjlighet till tillväxt.

Striden står mellan kvartalskapitalism och långsiktigt miljöarbete. Omställningen till ett grönare samhälle och produktion kräver politiker med förmågan att se de långsiktiga fördelarna med en ambitiös klimatagenda, fördelar som även är av ekonomisk art. Det kräver modiga politiker som törs stå emot trycket från bland annat energikrävande industrier som är mer oroade över kortsiktiga förändringar på börsen än långsiktiga klimatförändringar.

Klimatutmaningen hade varit lättare att anta för en regering med egen ambitiös agenda på området. Den blå regeringen som nu skall stå och peka med hela handen för unionens räkning ägnar sig åt en klimatpolitik på hemmaplan som inte har något bättre svarar än "Mer kärnkraft!" på frågan om hur klimatproblematiken skall lösas.

På agendan för det svenska ordförandeskapet står de självklara frågorna ekonomi och klimat i topp. Gott så. Men tyvärr finns inte något intresse av att lyfta exempelvis frågan om gemensamma insatser mot arbetslösheten i Europa eller för en ökad jämställdhet som är positiv för både nativitet och produktivitet.

Det svenska ordförandeskapet är en chans att predika svenskt evangelium inom unionen. Men grunden för det svenska samhällsbygget är röd och vår regering blå. Framstegen vi gjort i fråga om bland annat jämställdhet och social trygghet är inte borgerliga landvinningar. Och därför är det kanske inte heller så konstigt att vår regering avstår från att sätta en tydlig blå-gul prägel på ordförandeagendan. Den representerar helt enkelt inte själva samhällskonstruktionen Sverige.

bildtext: I går tog Sverige över ordförandeskapet för EU. Ett ordförandeskap som tyvärr är svagt i fråga om att sätta blå-gul prägel på den Europeiska agendan.

Mer läsning

Annons