Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

S som i självförtroende

Annons

Det är bara några månader sedan kampen mot barnfattigdomen stod högst på den politiska agendan. På kort tid hade Håkan Juholt högst påtagligt lyckats förändra förutsättningarna för den politiska debatten. En strimma ljus lyste upp i ett annars visionslöst borgerligt mörker. Något annat än nya skattesänkningar var möjligt.

Sedan kom affären med Juholts bostadsbidrag, och det kändes som socialdemokratin skickades tillbaka till ruta ett. En sammanvägning av oktober månads opinionsmätningar visar också att partiet numera befinner sig på samma nivå som ett år tidigare, alltså direkt efter förlustvalet, 29,4 procent. Enskilda mätningar har visat ännu lägre siffror.

I politiken kan mycket hända på en månad. Samtidigt som ingenting egentligen har hänt. Häromdagen kom nya uppgifter som bekräftar den ekonomiska utvecklingen i Sverige. ”Efter det att Fredrik Reinfeldts regering tillträdde 2006 har klyftorna blivit ännu tydligare”, skriver TT i ett sammanfattande telegram.

Under de senaste 10 åren har svenskarnas inkomster ökat, men fördelningen är skrämmande skev; den tiondel av befolkningen som tjänar mest har ökat sina inkomster med 50 procent, medan den tiondel som tjänar minst fått 5 procent. ”Skillnaderna har accelererat de senaste åren. En stor del av det ligger i jobbskatteavdraget”, säger en utredare på Statistiska Centralbyrån. Den här typen av granskningar borde vara politisk dynamit, men det blir inte mer än en notis. Det är i sig ett slags ställningstagande; ökade klyftor uppfattas inte längre som ett samhällsproblem.

Socialdemokraterna har inte kommit till denna värld för att acceptera en sådan utveckling. Men finns kraften att utmana den moderata problembeskrivningen? I somras fanns kraften, och det är just den insikten som talar för att partiet kan komma igen.

Försvagningen i opinion är inte politiskt betingad, det är inte idéerna som felar. Att klyftorna ökar och till exempel spiller över i en tilltagande barnfattigdom är ett verkligt hot som angår oss alla. Men det är bara ett Socialdemokraterna med gott självförtroende som kan räkna med att återvinna väljarnas förtroende. Då krävs betydligt mer än några små justeringar av rut-avdraget och inkomstskatterna.

En valseger 2014 sitter inte i detaljerna. Inte efter 100 miljarder i moderata skattesänkningar.

Mer läsning

Annons