Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

(S)tädpatrullen

/

Politiker ska inte analysera politik. Det blev tämligen uppenbart under sista partiledardebatten inför riksdagens sommarlov. Jan Björklund presterade vad som mycket möjligt kan vara den svagaste eftervalsanalysen genom tiderna.

Annons

 

”Sverige sa ja till Europa!”, enligt Björklund. Och Socialdemokraterna gjorde uselt ifrån sig på grund av att man placerade en av Sveriges främsta EU-kritiker som förstanamn på sin valsedel.

Det går alldeles ypperligt att gilla Europa utan att gilla EU. Valresultatet visar inte att svenskens EU-skepsis mildrats, snarare tyder det på ett omfattande ointresse för unionen. Majoriteten av alla väljare röstade över huvud taget inte i parlamentsvalet.

EU-kritiska Miljöpartiet som toppade laget med en EU-motståndare gjorde ett rekordval.

Vad Björklund baserar sin analys på är därför omöjligt att säga. Att han inte baserar den på fakta är däremot uppenbart.

Mona Sahlin gjorde en blek insats i går, inledningsvis. Men precis som Al Gore effektivt hamrade in budskapet om skattesänkningar till USA:s rikaste procent i valkampanjen 2000, imponerade Sahlin genom att behålla fokus och hamra in budskapet om en regering som slösat bort surt förvärvade reserver på skattesänkningar. Vilket inte bara är sossepropaganda.

Skattesänkningarna regeringen gav oss har bland annat tvingat Riksbanken att reglera reporäntan i enlighet med detta eftersom regeringen ägnat sig åt en expansiv finanspolitik, eller som det heter på vanlig svenska, att slösa.

Och när makten åter skiftades lämnade Socialdemokraterna över ett Sverige rustat med reserver. Sedan kom skattesänkningarna. Och efter det finanskris och lågkonjunktur. Och nu är plånboken tom.

Någon stimulans av vår ekonomi har inte den där extra månadspengen från regeringen resulterat i. Pengarna går i stället till att betala avgift till fack och a-kassa och till att spara.

Gårdagens debatt var oinspirerad och bekräftar bara en sak; att de enda egentliga visionerna på den politiska arenan i dag är de gröna.

Mer läsning

Annons