Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

(S)trutsen

Annons

Vänlig hälsningar

Mona Sahlin.

Citatet ovan är hämtat från Socialdemokraternas hemsida där Mona Sahlin tackar alla valarbetare under rubriken ”Socialdemokraterna – Sveriges största parti”

Men i det här sammanhanget är inte storleken av någon betydelse. Inte när det handlar om ett valresultat som på intet vis är något att yvas över. Men Socialdemokraterna verkar trots detta fokusera på just storleken och vara nöjda med att a) vara störst och b) att Moderaterna inte är det.

Hur ett valresultat som år 2004 klassades som ett katastrofresultat år 2009 helt plötsligt kan ses som en framgång är ett mysterium.

Kanske är förklaringen inte mer komplicerad än att det är riksdagsval om ett år. Att erkänna sina svagheter låter sig inte göras av ett parti som vill vinna val. Och politik är trots allt illusionernas arena.

Inom politiken är verkligheten inte alltid lika avgörande som beskrivningen av verkligheten. Den borgerliga alliansen byggde exempelvis bilden av det bidragsfuskande folket effektivt inför valet 2006, trots att det i efterhand visat sig att fusket var mer av en blå synvilla än verklighet.

Att kalla ett nederlag för en framgång får därför ses som ett väl medvetet val från Socialdemokraternas sida.

Vilket på intet vis är ett unikt tilltag. Snarare ett väl beprövat grepp i politiska sammanhang.

Mer läsning

Annons