Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så kan Hillary Clinton  bli USA:s president 

/

Ingen kommer att fråga "Vem är det?" om du säger hennes namn i USA.

Annons

En man på en bar i New York förklarade för mig att hon är en fantastisk förebild för kvinnor. En ung tjej på ett café tyckte däremot att hon är en korrupt maktspelare.

Hillary Clinton vill bli president och alla har en åsikt om detta. Jag reste till USA för att förstå varför hon väcker så mycket känslor.

Om du ska förstå politiskt engagemang, börja hos ungdomarna. Jag började på ett kvällsmöte för unga demokrater i stadsdelen Brooklyn, New York. Van från politiska möten i Sverige förväntade jag mig ungefär 50 tonåringar. När jag kom dit fem minuter innan mötet började satt två killar tysta i varsin del av en soffa. Ingen hälsade. Till sist var det ungefär 15 personer, flest människor kommer när vi har fester ursäktade sig en tjej. Under mötet och i pauser ställde jag frågor kring engagemang och politik och skolbesök. Hillary Clinton? Alla nickade. Men hon är inte Obama sa någon. Plötsligt pratade alla om det magiska i den nuvarande presidenten Barack Obamas kampanj, den som fått många i rummet att bli politiskt medvetna. Jag försökte byta ämne och ställde en fråga om Bernie Sanders, en kandidat som står till vänster om Hillary Clinton. Men det intressanta för de flesta var inte att diskutera olika demokrater, utan om Hillary Clinton kan vinna över republikanerna och vilken politik hon i såfall ska driva. Det politiska landskapet i USA skiljer sig från det svenska. I Sverige ska kandidater helst tacka nej sju gånger och högst motvilligt ställa upp enbart för att deras partivänner övertalat dem om att allt annat är omöjligt. Hillary Clinton har aldrig varit motvillig, hon vill bli president. Den svåra frågan är inte hur hon ska övertyga demokrater att bli deras kandidat, utan hur hon ska övertyga väljare att bli deras president.

I New York gick jag för att lyssna på hennes tal som skulle kicka igång kampanjen på riktigt. Pressläktaren var upphöjd bakom publiken och antalet journalister inte mycket färre än antalet åskådare kändes det som. Efter talet så gick hela familjen Clinton upp på scenen, före detta presidenten Bill och dottern Chelsea vinkade åt publiken. Jublet ville inte sluta, det var som om Gud själv uppenbarat sig på en gudstjänst i Texas. Politiska superstjärnor som mötte sina fans på fem armslängders avstånd. Det faktum att Hillary Clinton är kvinna är en anledning till att hon väcker så starka känslor.

- Många väljare hatar familjen Clinton, hatar allt de representerar, hatar att de alltid verkar vara inblandade i en skandal, hatar att de är multimiljonärer, säger Ross Barkan. Han är senior politisk reporter på tidningen The New York Observer. Jag bestämde träff med honom på ett matställe som ligger på Manhattan men kändes som en avig vägkrog i Sverige. Inplastade menyer, kaffe med en lätt oljig yta och soffor med gummiklädsel som ryggen klibbade fast mot. Ross Barkan var också på Hillary Clintons tal några dagar tidigare. Ross Barkans jobb är att hålla koll på amerikansk politik och han tror att hon har goda chanser att bli president, men att det kommer spela stor roll vem som blir republikanernas kandidat.- Hennes stora problem är att hon inte väcker engagemang. Väljare vet redan vem hon är och antingen gillar de henne eller inte, Barack Obama var ett blankt papper för flesta när hans kampanj drog igång, säger Ross Barkan.

Det största problemet är kanske denna ständiga jämförelse med Barack Obama. Allt kommer framstå som ett misslyckande jämfört med den gräsrotsrörelse han skapade. Hillary Clintons egentliga mål är inte att överträffa Barack Obamas kampanj utan att bli president. De riktiga motståndarna är republikanerna. Men dessa motståndare har ett försprång i att deras väljare i högre utsträckning går och röstar oavsett kandidat. En opopulär republikansk kandidat behöver inte leda till att demokrater går och röstar. Istället är risken de stannar hemma. Om Hillary Clinton blir demokraternas kandidat så behöver hon lyckas med att mobilisera väljare för att vinna. För de unga demokraterna i Brooklyn är det politiska spelet inte det viktigaste. De kampanjar för Hillary Clinton om hon blir demokraternas kandidat men vill veta några saker. Hur blir det med skolorna? Vapenlagarna? Aborträtten? Hillary Clinton måste få andra i USA att känna engagemang kring hennes svar på dessa frågor. Lyckas hon med det kan hon bli landets första kvinnliga president.

Mer läsning

Annons