Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så kan högern sänka lönerna ännu mer

Annons

Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra och ekonomisk-politiske talesperson Ulf Kristersson under partiets ekonomiska seminarium i Visby på torsdagen.

På ett sätt är det logiskt. De här kraven från högern på att sänka bidragen för dem som har det sämst ställt. För då går det samtidigt att sänka lönerna riktigt mycket, utan att bidragen blir högre än lönerna. Praktiskt, och logiskt, i den borgerliga tankevärlden.

Det är Moderaterna som under Almedalen presenterar sitt förslag på ett "bidragstak". Arbetslösa och invandrare kan nämligen få för höga bidrag tycker partiet.

Och det måste ju löna sig att arbeta. Det har vi hört till leda. Det är något partiföreträdarna återkommande brukar slå fast. Fast problemet med det moderata synsättet är att väldigt många i Sverige har löner och villkor som faktiskt inte lönar sig. Sms-anställda, falska F-skattare, timanställda – de har alla riktigt svårt att få ekonomin att gå ihop. Svårt att arbeta ihop till sin försörjning.

Ett sätt, om man vill att det ska löna sig att arbeta, om man vill att det ska vara en tilltagen skillnad mellan bidragsnivåer och löneinkomster, är ju att höja löner och villkor, då blir det automatiskt mer lönsamt att arbeta. Men Moderaterna tänker alltså fixa den här skillnaden på sitt sätt, genom att sänka bidragen.

Förslaget är att ett bidragstak sätts för försörjningsstöd och etableringsersättning, så att ett hushåll "utan skattepliktig inkomst" maximalt ska kunna få 75 procent av lägstalönen i samlade bidrag. Viktigt att komma ihåg är att i Sverige finns inte någon minimilön, löner och villkor regleras i avtal mellan arbetsgivare och arbetstagare, kollektivavtal, som är frivilliga att teckna för arbetsgivaren. Det finns alltså en hel del arbetsplatser där kollektivavtal saknas. En hel massa arbetsplatser där löner och villkor är riktigt usla.

Samtidigt återkommer högern i sina krav på sänkta löner. Vilket innebär att bidragen måste sänkas rejält, om det ska "löna sig att arbeta".

Moderaterna hävdar att en familj där ingen av föräldrarna arbetar kan få över 30 000 i bidrag. Det här är skrämselpropaganda och inte seriöst. Partiet räknar ihop barnbidrag, bostadsbidrag och försörjningsstöd. Men i den riktiga världen räknas alla inkomster av när en beräkning görs om en person har rätt till försörjningsstöd, inkomster är i detta fall såväl barnbidrag som bostadsbidrag. Det går alltså inte att addera på det sätt Moderaterna gör. Dessutom är kraven väldigt höga för att över huvud taget få rätt till försörjningsstöd. Det går inte bara att stövla in på ett socialkontor och hämta pengar. Det är inte riktigt så det funkar. Ofta handlar det om en förnedrande och utlämnande process för att över huvud taget få något ekonomiskt bistånd från socialtjänsten. Om det över huvud taget finns några familjer som stämmer in på Moderaternas beräkningar bör de vara förvillande få.

Det är klart att det ska löna sig att arbeta. Men det ska även vara möjligt att överleva, till och med leva, för den som inget arbete har. Den politiker som önskar en större skillnad i inkomster mellan de som arbetar och de som får försörjningsstöd för sin överlevnad bör i stället för att sänka bidragen kämpa för att höja lägstalöner och villkor. Men det lär vi inte få se förslag från Allianspartierna om under vår livstid. Högre löner och villkor för de sämst ställda strider helt uppenbart mot högerns logik.

Mer läsning

Annons