Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så vet du om din politiker är narcissist

"Är du kär i en narcissist?", "Så vet du om din partner är narcissist", "5 tecken på att din älskade är en narcissist". Ett axplock av alla internetbaserade test som dök upp lagom till alla hjärtans dag. Men varför känner vi behovet att testa om vår partner är narcissist?

Annons

Redan på trettiotalet skrev den amerikanske statsvetaren Harold D. Lasswell om kopplingen mellan makt och narcissistiska personlighetsdrag. I boken Psykopatologi och Politik (1930) förklarade Laswell hur politiker använder självförhärligande och överdrift som strategi för att få makt.

I enlighet med dessa teorier har Donald Trump beskrivits som "märkbart narcissistisk" av den ledande amerikanska psykologen Howard Gardner. Men Trump är bara toppen av isberget. …

Europa har följt samma bana som USA mot en mer narcissistisk kultur. I svensk politik ser vi spår av detta i medias ökade personifiering av politiker. Fokus skiftas från sakfrågor till personer med rubriker som "Åsa Romson kämpade mot tårarna" och mediedrev likt det Margot Wallström nyss fått utstå. Frågor om trovärdighet blir centrala, och allt mer vikt läggs vid vad vi tycker om den enskilda politikern snarare än den politik som förs.

Detta är ett problem som vi måste ta på allvar.

Den narcissistiska utvecklingen riskerar att leda till ett urholkande av demokratin. Samma egenintresse som används för att vinna makt kommer att användas för att behålla den. Resultatet blir ett elitstyre som präglas av förakt mot den politiska elit som vi gemensamt skapat.

Ingen vill vara tillsammans med en narcissist, men vi inser inte faran i att styras av dem. Det är fullt förståeligt att många söker sig till test för att se om ens partner har narcissistiska personlighetsdrag. Frågan är varför vi inte känner behovet att testa våra ledare?

Mer läsning

Annons