Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Säker vård kräver rena sjukhus

Annons

Det spelar ingen roll hur god vård vi har på våra sjukhus, inte om vi struntar i smittspridningen. Inte om vi struntar i att hålla sjukhussalarna rena.

Det är som att våra politiker inte förstår sambandet mellan vårdsäkerhet och städningen på våra sjukhus. Vår säkerhet säljs ut till lägsta pris.

I förra veckan presenterade Fastighetsfolket, Kommunalarbetaren och Sekotidningen en gemensam granskning av städbranschen. En bransch där de anställda ständigt lever med rädslan för att bli uppsagda. Granskningen visar att städare varslas om uppsägning i snitt tre gånger så ofta som andra yrkesgrupper. Bakgrunden är de ständiga upphandlingarna inom offentlig sektor.

Inom Region Gävleborg syns detta mycket tydligt just nu. På fredagen kom uppgifter om att upp till var tredje heltidstjänst inom lokalvården på länets sjukhus försvinner. Det kallas för omorganisation, men bör läsas nedskärningar.

När den dåvarande landstingsledningen 2009 beslutade om att lägga ut städningen av länets sjukhus på entreprenad var det med ett uttalat syfte att det skulle såväl billigare som effektivare. Och billigare blev det.

Den första upphandlingen vanns av Coor som lade ett anbud som innebar att städningen skulle göras 10 miljoner kronor billigare än när landstinget själva utförde den. 2014 var det dags för upphandling igen. Den vanns av ISS, som gick ned ytterligare 5 miljoner kronor i pris. Nu har ISS haft kontraktet i ett års tid, och redan fått krav på vite på hela två miljoner kronor på grund av brister i städningen. I detta läge tänker sig alltså bolaget att minska på antalet anställda med upp till en tredjedel.

Städning är en arbetsuppgift som kräver arbetskraft. Det är svårt att se att det skulle kunna gå att effektivisera lokalvården på våra sjukhus på så sätt att var tredje tjänst skulle vara överflödig. Men det är alltså vad ISS tänker sig.

Värt att påminna om är att vårdrelaterade infektioner har varit ett stort problem inom sjukvården i länet. Patienter från Gävleborg betraktades så sent som hösten 2014 som en säkerhetsrisk på andra sjukhus. Smittskyddsläkaren pekade på brister i städningen och regionledningen ställde en rad nya krav vid städupphandlingen. Dock, vad det verkar, utan en insikt om att god hygien kostar. På något konstigt sätt blir det alltså bara billigare och billigare att utföra städning i sjukhusmiljöer, vilket är svårt att se hur det fungerar i praktiken.

När ledarsidan på måndagen ringer upp smittskyddsläkare Signar Mäkitalo för en kommentar om neddragningen av antalet lokalvårdare säger han:

– Antalet anställda är inget jag kan lägga mig i, däremot är jag intresserad av att man utför en väldigt bra lokalvård. Med tanke på viteskravet är det ju verkligen upp till bevis om en minskning av personalen innebär en förbättring.

Hur en minskning av arbetskraften med en tredjedel skulle kunna innebära en förbättring av städningen, det är en bra fråga. En fråga våra regionspolitiker bör ställa sig.

De ständiga upphandlingarna av städuppdrag inom offentlig sektor är en säkerhetsrisk. Vi måste sätta press på våra politiker. Om inte de inser att god hygien på ett sjukhus hänger samman med arbetsvillkoren för lokalvårdarna så är vi illa ute.

Även de som struntar i de lokalvårdsanställdas arbetsvillkor och arbetsmiljö bör se sambandet. En verksamhet där sjuka människor vistas bör ha en oklanderlig lokalvård. Smittorisken måste minimeras, villkoren för de anställda obönhörligen förbättras.

Mer läsning

Annons