Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sämre?Sämre!

På den gamla goda tiden, ungefär på 80-talet, skrevs siffrorna för massarbetslöshet till drygt 4 procent. Procenten däröver fick regeringen att ta till extraordinära metoder för att pressa tillbaka siffrorna. Det var då.

Annons

I dag, skriver KI, Konjunkturinstitutet, får vi allt vänja oss vid 8 procent, eller mer. Nästa år, eller 2011 når vi 12 procent och då, och redan med dagens siffror, är risken för permanent utslagning betydande. ”Utanförskapet”, skulle regeringen säga, är med vår politik betydligt större än under socialdemokratiska regeringar.

Men en bestående arbetslöshet kring 8 procent?

Under en regering som skulle sätta folket i arbete, med alla tillgängliga metoder. Arbetslinjen skulle disciplinera sjukskrivna, långtidsarbetslösa och befolkningen i Norrlands inland. Den skulle gå från älgjakt, fiske och skoteråkning till hederligt arbete. Fanns inga sådana tvångsflytt till mer civiliserade marker. Så löd direktiven. Verkligheten var lite vrångare.

Anders Borg, i ett ögonblick av klarsyn, medger att den ekonomiska politiken, vars innersta mening var att sitta still i båten och låta stormen blåsa över, har slagit snett. Och att regeringen därför, kanske redan i höst, lägger in nya miljarder för att få fart på landet.

Den utvecklingen tror i alla fall KI på; ”jag är ganska säker på att vi får en expansiv finanspolitik”, säger Mats Dillén, chef på KI.

Han har också skådat en vag ljusning i det tilltagande mörkret, KI kanske skriver om BNP-prognosen från –5,4 procent till lite lägre tillbakagång; det blir sämre än på många årtionden, men inte riktigt lika uselt som kurvorna pekade på för en månad sedan. Också lite ljus i tunnlen lyser ju upp en aning.

Men det betyder att vi når de ekonomiska nivåer som gällde förra året först om tre–fyra år. Alltså 2007 års ekonomi någon gång under 2013.

Ett misslyckande är ett misslyckande och skall kallas ett misslyckande, förklarade Carl Bildt för några år sedan. Någon gång kanske Fredrik Reinfeldt når samma klarsyn.

Mer läsning

Annons