Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sänkta skatter. Såklart.

Fastnar redan på den andra meningen i Alliansens 48 sidor långa så kallade Jobbmanifest.

Annons

"Alliansen är vårt erbjudande till väljarna" lyder meningen. Politik som handelsvara, kom och köp konservativ politik den 19 september. Ett av många tecken på att partierna övergått från att vara folkrörelser till att bli kampanjorganisationer.

Alliansen vill göra Sverige till ett bättre land för alla. Trots det har klyftorna ökat under den gångna mandatperioden. Trots det har människor utförsäkrats.

Retoriken är lånad från vänstern, det är tydligt, men politiken är fortfarande höger. Det talas om trygghet och välfärd, om att skapa ett rättvist samhälle som håller ihop. Istället för frihet, jämlikhet och solidaritet, skanderar alliansen frihet, ansvar och rättvisa. Men ett rättvist samhälle kan inte byggas utan solidaritet.

"Bostadsort, kön eller tjockleken på plånboken ska inte spela någon roll när vi behöver vård och omsorg." fortsätter Alliansen. Det har blivit väldigt svårt att skilja den svenska högern och vänstern åt retoriskt. Skillnaderna som återstår hittar vi i politiken.

Alliansen slår sig i valmanifestet än en gång för bröstet och konstaterar att skattesänkningarna genererat fler arbetstillfällen. Det finns inget som helst stöd för att så faktiskt är fallet. Men upprepar man något tillräckligt många gånger blir det till sist en sanning. Oavsett sanningshalt i påståendet.

Den borgerliga sanningen är att lägre skatter skapar fler arbeten. Jobbskatteavdraget är fortsatt kärnan. Inkomstskatten skall sänkas och gränsen för statliga inkomstskatt höjas. Det är Alliansens arbetsmarknadspolitik.

Genom RUT och ROT har tiotusentals nya jobb skapats säger Alliansen. Inte heller för detta finns något faktastöd. Hur många nya arbetstillfällen RUT genererat finns inget exakt svar på.

Trots att man säger sig ha avskaffat fastighetsskatten vill man ändå utreda hur fastighetstaxeringssystemt skall kunna avskaffas. Hur det går ihop vet nog bara de borgerliga partierna.

Och sådär fortsätter det Jobbmanifestet igenom. Påståenden som vilar på mycket svag om ens någon grund blandas med förslag om ytterligare skattesänkningar. Skattesänkningar som sägs bota allt från arbetslöshet till bristen på jämställdhet.

Mer läsning

Annons