Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Satsa på de äldre”

/

Annons

Vad är politik för dig?

– Jag är inte så insatt, men jag tror att social rättvisa är bra för hela landet. Vi bör behandla alla lika. Jag tror inte att politiken i sig kan förändra individen. Personen måste kunna förändra sig själv. När det gäller politiken i Sverige och i Afrika är det en väldig skillnad. Sverige är ett tryggt land att bo i. Här kan man säga och tycka vad man vill.

Vilken är den viktigaste politiska frågan?

– Barnen och ungdomarna. Det är där det börjar. Barnen måste få en bra grund. Vi måste hjälpa de barn och ungdomar som har det svårt. Jag vill gärna se mindre barngrupper. Därutöver måste vi satsa på de äldre. De har gjort sitt och då måste de få hjälp när de blir äldre.

Hur har ditt liv sett ut under de senaste fem åren?

– Det har varit mycket slitgöra. Ibland har jag undrat vad jag hållit på med. Men butiken går bättre, och nu känner jag att det har varit värt allt slit. Jag har byggt upp en egen fungerande verksamhet. Jag har även hunnit bli pappa under de här åren. Det har varit mycket positivt, men jag har jobbat så mycket och tjänat så lite pengar, så det har inte alltid varit så lätt.

Tror du att politiska beslut har inneburit något för just dig?

– Nej. Inte personligen. Jag sliter lika hårt vem det än är som bestämmer. Men, när jag tänker efter, att Posten stängde har gjort det bättre för mig, jag har fått många nya kunder som gör sina postärenden i butiken och det faktum att det numer går att sälja receptfria läkemedel i butiken har också varit positivt.

För vilka tror du att den förda politiken har haft störst betydelse?

– De rika har fått det bättre samtidigt som det inte har blivit så bra för de sjuka. Arbetslösheten är något som märks tydligt i butiken. Efter Ericsson la ner har jag märkt att människor fått det sämre, många har ont om pengar i slutet av månaden. Det märks bland annat på att jag säljer mindre färdigmat då.

Vad skulle du vilja förändra i Sverige?

– Jag skulle vilja att det satsades mer på skolan, eftersom det är barnen som ska ta hand om landet i framtiden. Det bör även satsas mer på att invandrare lär sig bra svenska. Jag skulle också gärna se mer hjälp till de som vill bli egenföretagare. Att det gavs mer hjälp och stöd för att bygga upp en verksamhet. Men jag tycker inte att det är för mycket regler och pappersarbete för företagare, det ser jag som något som ingår i jobbet.

Har du fått mer i plånboken under de senaste åren?

– Nej. Inte än. Men förhoppningsvis kommer det snart.

Hur ser du på din egen framtid?

– Mycket ljust. Den verksamhet jag håller på att bygga är på väg åt rätt håll. Förhoppningsvis blir det mer pengar och mindre jobb.

Vilka drömmar har du?

– Att öppna en afrikansk restaurang i Gävle.

Om du hade makten att bestämma över statsbudgeten, hur skulle du prioritera?

– Jag skulle satsa mer på integration, och mer på utbildning. Så att inte människor är så rädda för andra kulturer. Stödet för Sverigedemokraterna handlar om rädslan för det okända. Jag är svensk och Sverige är mitt land. Men jag har lyckan att ha två länder: Etiopien och Sverige.

Mer läsning

Annons