Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Schymans segerdans

Annons

Gudrun Schyman ska vara med i Let’s Dance i TV 4. Att TV 4 låter Schyman medverka har kritiserats. Kritikerna menar att Schymans parti, Feministiskt Initiativ (FI), får draghjälp inför valet i och med programmet, som har många tittare.

Svenska Dagbladets M-ledarsidas chef, P J Anders Linder, sa dock i P 1-programmet God morgon, världen! i går att han önskar Schyman lycka till, upp till 3,9 procent.

Orsaken är att han dels hoppas att Schymans FI ska vinna röster från de rödgröna partierna så att de får svårt att vinna valet, dels ska dra röster från Vänsterpartiet så att det får svårt att klara riksdagens spärr på fyra procent. Detta samtidigt som FI inte lyckas ta sig över den spärren.

Många röster, uppåt åtta procent av väljarna, skulle därmed gå förlorade för de rödgröna partierna. Det skulle gynna de borgerliga partierna och göra det lättare för dem att regera vidare. Detta trots att även KD och C ligger nära spärren på fyra procent och riskerar att hamna under den.

Att Schyman och FI är med i valet 2010 har få tänkt på. Debatten om Let’s Dance reser därför viktiga frågor om hur man bör se på FI inför valet. Ökar eller minskar partiet de rödgröna partiernas vinstchans?

Schyman är en känd, massmedial person som kan ge ett parti draghjälp. I EU-parlamentsvalet tredubblades FI, till 2,2 procent, jämfört med valet 2006, främst tack vare Schyman.

Den feminism och jämställdhet FI står för kan även ligga rätt i tiden. Den borgerliga regeringens politik har ju gynnat män och missgynnat kvinnor.

I första hand män har fått sänkta skatter på fastigheter, förmögenheter och inkomster. I den offentliga sektorn, som pressas av ökade behov samtidigt som dess anslag är begränsade från regeringen, jobbar i hög grad kvinnor.

Andra partier med i första hand en fråga på dagordningen, som Miljöpartiet och Sverigedemokraterna, har medvind. Partier av enfrågekaraktär, som FI, verkar vara inne.

Antingen dansar Schyman in i riksdagen den tredje söndagen i september. Eller så bidrar hon till att Sahlin får nobben och Reinfeldt kan dansa segerdans.

Robert Sundberg

Mer läsning

Annons