Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SD är inte så korkat som Roger Hedlund påstår

/
  • Arbetarbladet har granskat Sverigedemokraterna i regionen. På bild, Roger Hedlund, ordförande för Sverigedemokraterna i Gävleborg.

Hans Welander är Sverigedemokrat och nämndeman i Gävle tingsrätt.

Annons

Hans Welander har också suttit och delat rasistiska och islamofoba artiklar från bland annat Dispatch International på sin Facebooksida.

När Arbetarbladet ringer upp Welander säger han sig inte ha någon aning om vad han egentligen gjort på sin egen Facebooksida. Länkar från hatsajter som Avpixlat och Exponerat har han inte någon aning om varför han spridit eller ens att han har spridit.

Sverigedemokraternas valframgångar har placerat rasister i våra domstolar. Det är djupt problematiskt, eftersom det äventyrar rättssäkerheten. Sverigedemokraterna är ett rasistiskt parti med ett utbrett hat mot islam och muslimer och en konservativ syn på manligt och kvinnligt. De åsikterna sitter även i våra domstolar nu, vilket innebär att väldigt många människor i Sverige, tyvärr inte kan utgå ifrån att få en rättvis bedömning av sin sak i våra domstolar.

Lekmannainslaget i våra domstolar är ett viktigt inslag i rättsprocessen. Att partierna varit de institutioner som till domstolarna utsett nämndemän, är ett system som fungerat tillfredsställande, om än inte perfekt, givet att bland annat åldersfördelningen bland nämndemännen varit skev. Sverigedemokraternas framgångar innebär dock att det finns anledning att se över hur lekmannainslaget i den svenska rättsprocessen skall se ut i framtiden. Det i sig är över huvud taget inte kontroversiellt. Kritik har funnits mot att det är partierna som utser nämndemän, och utredningar har tidigare också gjorts rörande nämndemannasystemet och partiernas roll i utnämningarna av nämndemän. En sådan översyn finns skäl att göra igen. För oavsett hur opinionen i svensk politik ser ut, måste rättssäkerheten kunna garanteras. Skulle exempelvis ett öppet nazistiskt parti vinna 13 procent av svenska folkets röster, måste vi trots det kunna garantera rättssäkerheten i Sverige. Det är en viktig del av vad som gör Sverige till en demokrati.

Till Arbetarbladet säger Roger Hedlund, ordförande för Sverigedemokraterna i Gävleborg, att SD-politikernas fäbless för högerextrema sajter som Nationell Idag beror på okunskap och dålig källkritik. Att som folkvald vara både okunnig och sakna förmåga till källkritik, är knappast förtroendeingivande. Men när det handlar om Sverigedemokraterna, ska vi tydligen acceptera att det inte kan ställas några som helst krav på de folkvaldas kognitiva förmåga.

Sverigedemokraternas representanter är alltså enligt Sverigedemokraternas egen ordförande i Gävleborg, okunniga och icke källkritiska. Till detta kan vi lägga rasistiska. För sidor som Nationell I dag och Avpixlat är inte sidor man bara trillar in på. Och skulle man göra det, framgår det för varje tänkande människa med all önskvärd tydlighet vad det handlar om för sidor.

Sverigedemokraternas representanter är dock knappast så korkade som de framställs som av sin egen ordförande. Varför någon skulle vilja vara medlem i ett parti som förutom att vara öppet rasistiskt, dessutom ser ner på sina egna representanter och framställer dem som kretiner, är obegripligt.

Men enligt högt uppsatta Sverigedemokrater som Roger Hedlund, är det uppenbarligen fullt rimligt att framställa sina egna representanter som obildade idioter. Trots att vad det i själva verket handlar om, är att de och partiet de representerar, är ett rasistiskt parti.

LÄS OCKSÅ:

Chefredaktören Daniel Nordström: Det vi avslöjar är sanningen

SD-politikernas hat på Facebook

"Utvisa utan rättegång"

Roger Hedlund (SD): "Inget iögonfallande"

Mer läsning

Annons