Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SDs skrivbordskrig mot fria medier

/
  • Det pågår ett skrivbordskrig mot den fria och obundna journalistiken.

Annons

När Jimmie Åkesson blev sjukskriven för utbrändhet ackompanjerades sjukskrivningen av ett brev till Sverigedemokraternas väljare där bland annat medierna och den granskning som är en av demokratins grundbultar pekades ut som en källa till Åkessons sjukdom. I Åkessons värld var helt vanlig valbevakning och granskning av partiet "mediernas många gånger vedervärdiga kampanjjournalistik".

Detta är över huvud taget ett återkommande tema i Sverigedemokraternas propaganda. Svenska medier "mörkar sanningen", "ljuger" och ägnar sig åt "drev" mot partiet. Medierna är onda när de granskar Sverigedemokraterna, men inte så onda att Sverigedemokraterna inte tar varje tillfälle som erbjuds för att använda sig av dem i propagandasyfte.

Enligt pressombudsmannen har antalet anmälningar mot publiceringar dubblerats sedan 2011, från runt 300 till runt 600. En ökning som bland annat handlar om att de politiska anmälningar ökat, där anmälarna är Sverigedemokrater.

Så här säger PO om det hela till Kulturradion i SR:

"Vi har alltså fått ett antal anmälningar, inte minst från Sverigedemokrater, som anser att deras företrädare eller deras parti har blivit illa behandlade i pressen."

Till Kulturradion säger Richard Jomshof att Sverigedemokraterna inte uppmanar till att anmäla journalister och journalistik "förutom möjligtvis vid tillfällen då det är uppenbart att man har brutit mot något direktiv".

Partiföreträdare som Richard Jomshof sörjer dock knappast skrivbordskriget mot svenska medier. Däremot sörjer man uppenbarligen inom Sverigedemokraterna den fria pressen och obundna journalistiken. Så här skrev Jomshof i ett kommentarsfält på Facebook tidigare i höstas:

”Eftersom Sverige inte är Ungern, eftersom vi inte sitter i regeringsställning (än) och eftersom media i Sverige inte fungerar som media i Ungern, är vi tvungna att anpassa oss till den verklighet som råder här.”

2010 stiftade man i Ungern en ny medielag som ökade den statliga kontrollen över media och innehållet i nyhetsrapporteringen. I dag finns i landet ett medieråd och granskningsmyndighet som är underställd regeringen. Ungersk media, är vare sig obunden eller fri.

Propaganda och politisk kontroll över medierna definierar en diktatur. Det definierar också Sverigedemokraternas förhållningssätt till medierna. Richard Jomshof, tycker exempelvis att det borde finnas programledare som delar partiets verklighetsuppfattning. Mikael Strandman, Sverigedemokraternas ordförande i Norrtälje, vill å sin sida åsiktsregistrera journalister och att journalister inom Public Service skall utses av partierna och beslutas om av politiska församlingar, på samma sätt som nämndemän i dag utses. I måndags hoppade Jimmie Åkesson av en intervju i Studio Ett, eftersom redaktionen ville ställa frågor rörande att SD i Lund lagt ut adresser till flyktingboenden.

Sverigedemokraterna har vidare motionerat i riksdagen om att ge public service-bolagens förvaltningsstiftelse och Nordiska rådet inflytande över programinnehållet i public service genom att vara med och ta fram riktlinjer för utbyte av reportage mellan public service-bolagen i norden. Ett förslag som innebär att Sverigedemokraterna vill instifta ett politiskt inflytande över programinnehållet. Förvaltningsstiftelsen är den enhet som skall säkra public service oberoende gentemot staten och har i dag inte något inflytande över programinnehållet. I förvaltningsstiftelsens styrelse har Sverigedemokraterna själva en representant.

Det räcker dock uppenbarligen inte för Sverigedemokraterna.

Vad som träder fram är bilden av en politisk rörelse som anser att objektiv och obunden journalistisk granskning är något som bör bestraffas.

Alternativt helt avskaffas.

Mer läsning

Annons