Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Selektiv omtanke

/
  • stort hjälpbehov. Pakistan behöver omvärldens hjälp, men omvärlden verkar ovillig att hjälpa.

Annons

Att världen är selektiv i sin omtanke är tydligt. I Pakistan behöver 8 miljoner människor akut humanitär hjälp just nu. Hjälp som inte kommer.

Cynismen är påträngande och obehaglig. Ögonblickskatastrofer, som tsunamin i Indiska oceanen och jordbävningen på Haiti skapar medlidande och donationsvilja. Men när avlägsna Pakistan drabbas går det hela uppenbarligen obemärkt förbi.

Förödelsen som översvämningarna i Pakistan förorsakat är ofattbar. Ett landområde lika stort som länderna Österrike, Schweiz och Belgien tillsammans är drabbat. Många bedömare klassar det hela som en av de värsta katastroferna i modern historia. 8 miljoner människor är i behov av akut humanitär hjälp och 4 miljoner har blivit hemlösa. Människor som varken har mat eller rent vatten att dricka. Men uppenbarligen har inte storleken någon betydelse i det här sammanhanget. Krishjälp tenderar riktas åt samma håll som mediebevakningen riktas. Och trots förödelsens magnitud har både mediebevakning och bistånd så här långt varit tämligen obetydlig.

459 miljoner dollar behövs enligt FN, och det bara för att klara av att hantera den akuta situationen i Pakistan. Men av dessa har bara hälften kommit in. I går hölls dock ett toppmöte i FN som förhoppningsvis kommer leda till att de pengar som krävs faktiskt efterskänks av FNs medlemsländer.

Men det akuta nödläget handlar inte bara om en saktfärdig respons från omvärlden. Den hjälp som finns har inte nått ut eftersom översvämningarna slagit ut viktig infrastruktur i det drabbade området.

Tre veckor efter översvämningarna är resultatet av naturkatastrofen och bristen på hjälpinsatser brutalt. Utan fungerande avlopp och rent vatten riskerar människor som överlevde vattenmassorna nu i stället att dö i sjukdomar som effektivt sprids i området.

8 miljoner människor behöver rent vatten, mat och andra förnödenheter.

Det borde vara all information som behövs för ett snabbt agerande och generösa donationer.

Mer läsning

Annons