Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sent skall världen vakna

/
  • wanted. Gårdagens arresteringsorder utfärdad av ICC är en av få mycket skarpa markeringar från omvärlden mot den Sudanesiska regeringens agerande rörande konflikten i Darfur. Foto: Scanpix

Så kom det hela till en punkt där något måste ske. Det krävdes 300 000 mördade och 2,7 miljoner människor på flykt från Darfur.

Annons

Men nu har slutligen en arresteringsorder utfärdats av den internationella brottmålsdomstolen, ICC, mot Sudans president Omar Hassan Bashir för brott mot mänskligheten och krigsförbrytelser. En markering mot en sittande president som gjort lite och inget för att sätta stopp på vidrigheterna i provinsen Darfur i Sudan.

Oroligheterna tog sin början 2003 och pågår fortfarande. Den humanitära katastrofen är total och har så varit under år. FN klassar det hela som den värsta humanitära katastrofen i vår värld för närvarande. Men inget har skett. Bakom den Sudanesiska regeringen står bland annat Kina som köper olja av landet. Och med bland annat Kina som en av säkerhetsrådets permanenta medlemmar har den sudanesiska regeringen kunnat verka trygg i vetskapen om att alla eventuella propåer om FN-insatser i Darfur blockerats av dess allierade i säkerhetsrådet.

Gårdagens besked var välkommet. En sittande president ska inte ges immunitet i egenskap av sitt ämbete, det ska inte finnas ett frikort för den som bidrar till ett folkmord.

De kritiker som anser att gårdagens besked från ICC ytterligare riskerar fördjupa den pågående konflikten är allt för pragmatiska i sitt förhållningssätt. Domstolens beslut är riktigt. Det utgör en av allt för få skarpa markeringar mot en president och regering som inte bara visat sig vara oförmögen att skydda sin egen befolkning utan även aktivt deltagit i att mörda och fördriva.

Men tyvärr utgör det hela inte heller mer än just en markering. För någon egen befogenhet att arrestera Bashir har inte ICC. Det är ett arbete domstolen tvingas förlita sig på medlemsnationerna att utföra. I nuläget är det därför inte heller troligt att arresteringsordern kommer vara något mer än en papperstiger inom en överskådlig framtid. Men hellre en papperstiger än tystnad och passivitet. Arresteringsordern är ett besked om att situationen i Darfur kommit till en punkt när den inte längre går avstå från att hålla någon ansvarig för de brutala vidrigheter som blivit till vardag i Darfur.

Mer läsning

Annons