Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sexköpslagen är viktig att värna

/
  • När Fredrik Reinfeldt höll jultal 2013 hade han med sig 4782 polisanmälningar om sexköp. Ingen av dem hade lett till fängelsedom.

Annons

Sexköpslagen var banbrytande när den infördes 1999. Som första land i världen, valde Sverige att förflytta fokus från de prostituerade, till sexköparna, i sin lagstiftning, genom att kriminalisera sexköpet.

Syftet med lagstiftningen var att i lag stadfästa att kvinnokroppen, för det handlar främst om kvinnokroppen, inte är en handelsvara, och att sexköpet inte är en acceptabel handling i ett samhälle som strävar efter jämställdhet och jämlikhet. Målsättningen var att skapa en lagstiftning med både en indvidual- och allmänpreventiv verkan. Det vill säga, en lagstiftning som motverkade sexköpet genom att förhoppningsvis få de enskilda männen att avstå från att köpa sex, och samtidigt förändra synen på prostitution i Sverige och göra sexköpet till en oacceptabel handling i Sverige. Sexköpslagen instiftades också för att förebygga trafficking, det vill säga handeln med barn och kvinnor för sexuella ändamål och göra Sverige mindre attraktivt för den organiserade brottsligheten för att använda Sverige som transit- och mottagarland. Tesen var då, och är fortfarande, att en redan etablerad marknad för prostitution och därmed en efterfrågan på sexuella tjänster, öppnar upp även för trafficking.

Sexköpslagen har varit kontroversiell, ända sedan den stiftades. Vilket är naturligt, givet att även Sverige fortfarande är ett patriarkalt samhälle, där mannen är norm och kvinnan socialt och ekonomiskt underordnad honom.

Problem har också funnits, bland annat i form av ett polisväsende som sympatiserat med de sexköpande männen och att sexköp i det polisiära arbetet prioriterats lika högt som snatteri, givet den låga straffskalan.

Den svenska sexköpslagen har dock under de senaste tio åren levt en relativt undanskymd tillvaro. Vilket dock förändrades när RFSU presenterade en kunskapssammanställning som dock i medierna döptes om till forskningsrapport. Vilket det dock alltså inte handlar om. En kunskapssammanställning som blivit till en sanning om att sexköpslagen inte fungerar.

Sexköpslagen är dock inte det egentliga problemet. Ett större problem har varit bland annat varit straffskalan, som lett till att polisen inte sett brottet som prioriterat.

Lagstiftningens främsta styrka är dock inte hur många straffade torskar den genererar. Det är istället den normativa effekten. Den som säger att ingen har rätt att behandla en annan människa som en sak. Jämställdhet kommer aldrig att kunna uppnås så länge män avhumaniserar kvinnor så till den milda grad att de upphör att vara människor och övergår till att vara saker.

I ett samhälle som accepterar att kvinnokroppen, för det handlar främst om kvinnokroppen, är en handelsvara, är ingen kvinna mer än just detta.

Och den som vill hjälpa prostituerade. Börjar med att stå upp för en lagstiftning som placerar problemet där det hör hemma; bland de patriarkala strukturer som gör kvinnan underordnad mannen och de män som degraderar kvinnor, men även andra män, till att vara handelsvaror, i stället för jämlikar.

Mer läsning

Annons