Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sista striden?

/
  • I blåsväder. Klart är att Lundby-Wedins förtroendekapital sargats svårt av AMF-skandalen, menar Jenny Wennberg.

Att kräva Wanja Lundby-Wedins huvud på ett fat låter sig inte göras just nu. Hur bakgrunden till det omstridda pensionavtalet för AMF pensions förre vd Christer Elmehagen ser ut vet vi ännu inte. Klart är dock alldeles oavsett att Lundby-Wedins förtroendekapital sargats svårt av AMF-skandalen.

Annons

Wanja Lundby-Wedin är ordförande för LO, hon företräder arbetstagare vars pensioner inte handlar om några fantasisummor utan snarare om jag-klarar-mig-pensioner.

Detta dessutom i en tid när debatten om löner, bonusavtal och ersättningar blivit följetong till följd av det ekonomiska trångmål en hel värld befinner sig i.

Lundby-Wedin företräder dessutom en organisation som kontinuerligt rapporterar kring lönegapet mellan landets vd:ar och arbetstagare där det i den senaste granskningen konstaterades att det går 18 industriarbetarlöner på en genomsnittlig elitlön.

Det är därför detta med Christer Elmehagens behagligt tjocka plånbok till följd av beslut i en styrelse LO sitter med i inte är särskilt lysande.

Oavsett vad Lundby-Wedin visste och inte visste eller fattade och inte fattade rörande pensionsavtalet för AMF pensions förre vd Christer Elmehagen har hennes anseende svärtats.

Detta är den krassa verkligheten LO kommer att ha att förhålla sig till framöver.

Den som sitter i en styrelse måste ovillkorligen ha full kunskap kring alla delar av sitt uppdrag. Något som är alldeles särskilt sant för den som heter Wanja Lundby-Wedin och är ordförande för LO.

Har Lundby-Wedin med full kunskap och gott mod varit med om att klubba igenom det hela är hennes förtroende förbrukat. Det är däremot inte ett faktum som nödvändigtvis kommer innebära att hon tvingas avsäga sig sitt uppdrag som LOs ordförande. Det går att ta sig torrskodd även genom den stridaste syndaflod när det handlar om en i övrigt skandalfri ordförande.

Oavsett hur AMF-skandalen slutar och Wanja Lundby-Wedins framtida öde ser ut kan en sak redan konstateras med säkerhet. Det har nu blivit avsevärt mycket svårare att med trovärdig stämma mässa om det uschliga i höga löner och bonusavtal från vänsterhåll. Därmed har Lundby-Wedin gjort hela arbetarrörelsen en stor otjänst.

Mer läsning

Annons